Gazdaság

A Telekom is emeli a díjait

Az előfizetési díjakat illetve a kártyás perc és sms tarifákat szeptembertől, a vezetékes telefonálási csomagok egy részét pedig októbertől adják drágábban. De nem azért, mert áthárítanák a fogyasztókra a telefonadót.

Lakossági előfizetéses ügyfeleknél

A hang díjcsomagok havidíja átlagosan 6 százalékkal emelkedik, viszont ezeknél az ügyfeleknél a belföldi perc- és sms-díjak nem változnak, és a 100 százalékban lebeszélhető perceket sem érinti az áremelés. Az ingyenes beszélgetések feltételei változatlanok maradnak, és a Családbarát szolgáltatás havidíja sem.

Fetöltéses telefonoknál

A feltöltőkártyás Domino díjcsomagokban (ahol nincs havidíj), a perc- és sms-díjak egységesen bruttó 3 forinttal emelkednek, mind a belföldi hanghívásoknál, valamint a bel- és külföldre küldött sms-eknél.

A mobiltarifa-változások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Mobile mobilinternetdíjak változatlanok maradnak.

Vállalkozásoknál

A kis- és középvállalati ügyfeleknél átlagosan 7 százalékkal nő az ÉnCégem mobil díjcsomagok havidíja, de a belföldi perc- és sms-díjak itt sem változnak. A nemzetközi kimenő percdíjak viszont átlagosan 10 százalékkal emelkednek. A Tandem és Telemátrix szolgáltatás opciók havidíja nettó 80 forinttal lesz több. A kisüzleti mobil hang díjcsomagoknál (pl. Etalon, Siker plusz stb.) pedig átlagosan 8 százalékkal nő a havidíj (ami továbbra is 100 százalékban lebeszélhető), és nettó 1 forinttal a perc- és sms-díj.

A kis- és középvállalati előfizetéseknél továbbra is ingyenesek a cégcsoporton belüli mobilhívások.

A nagyvállalati ügyfeleknél azonban nem változnak sem az egyedi keretszerződésben rögzített díjcsomagok havidíjai, sem a belföldi perc- és sms-díjak, de a nemzetközi kimenő percdíjaknál itt is átlagosan 10 százalékot emelnek.

Vezetékes szolgáltatásoknál

Az egyes vezetékes telefonszolgáltatások díját októbertől növelik meg. A Hoppá díjcsomag, valamint néhány régebbi, ma már nem értékesített lakossági vezetékes díjcsomag (Bázis, Bázis Plusz, Minimál, Csevegő, Favorit, Felező) havi előfizetési díja bruttó 100 forinttal nő.

A nyilvános telefonszolgáltatásnál (fülkés telefonálásnál) változatlan impulzusdíj mellett némileg csökken az impulzus hossza (mobil irányban 5, vezetékes irányban 17 másodperccel). Emellett a Sat TV szolgáltatás második és harmadik set-top boxának havi bérleti díja típustól függően legfeljebb 330 forinttal emelkedik.

Nem lesz változás a vezetékes percdíjakban és az egyes díjcsomagokkal járó lebeszélhető percekben.

A vezetékes tarifaváltozások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Home internetdíjak változatlanok maradnak.

A kizárólag kis- és középvállalati ügyfeleknek kialakított vezetékes szolgáltatások havi és forgalmi díjai azonban nem emelkednek.

A tarifaváltozások fent lesznek a honlapjukon, és az ügyfeleket több csatornán is értesíteni fogják.

A társaság szerint az őszi lépcsőzetes és részleges tarifaváltozást elkerülhetetlenné teszik a kedvezőtlen piaci folyamatok, a javulást nem mutató gazdasági környezet hatásai, a vártnál magasabb infláció, valamint az elmúlt időszakban hozott egyes gazdaságpolitikai döntések. Hangsúlyozzák azonban, hogy a részleges díjszabás-módosítás nem azt jelenti, hogy a 2012 júliusától bevezetett új távközlési adót áthárítanák a fogyasztókra.

A Telenor és a Vodafone már korábban bejelentette, mennyit emelnek és mikortól, az Invitel pedig azt mondta, náluk nem nőnek a díjak a telefonadó miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik