Gazdaság

Ennyit emel a Telenor

A társaság július közepétől emeli a lakossági percdíjakat és a vállalkozói csomagok előfizetési díját, valamint az SMS-ek tarifáját.

A Telenor már májusban jelezte, a telefonadó miatt emelni fog, de csak most derült ki, mennyivel és mikortól. Július 16-tól a díjak és a szolgáltatások is módosulnak. A szolgáltató csak részben terheli át az adóterhet a fogyasztókra.

Lakossági előfizetéseknél

Ami jó hír: a lakossági ügyfeleknél nem emelkedik a havi díj (kivéve a Hívás díjcsomagot használó kisszámú előfizetői körnél). Viszont július 16-tól minden sikeres hívás után nettó 1,96 forintnyi kapcsolási díjat fizettetnek. A díj független a hívás időtartamától és nem vonatkozik az eddig is díjmentesként hívható számokra, az adományvonalak hívására, valamint a külföldi partnerhálózatokról kezdeményezett roaminghívásokra. Az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

Családi csomagoknál

A családtagok belföldön fix díjért eddig korlátlanul hívhatták egymást. Ez a lehetőség a jövőben havonta előfizetésenként 1000 percnyi (azaz 16,6 óra) beszélgetésre korlátozódik. A lebeszélhető perceket is tartalmazó havidíjas csomagok előfizetői (az Okostarifa felhasználóinak kivételével) a lebeszélhető percek 60 százalékát csak hálózaton belüli hívásokra, 40 százalékát pedig más belföldi hálózatokba irányuló hívásokra tudják majd felhasználni. Az Okostarifában foglalt lebeszélhető percek elhasználását követően a további hívások percdíjai nettó 1,57 forinttal emelkednek.

Kártyásoknál

A telefonadó bevezetése miatt itt nettó 1,4 forinttal emelik a percdíjakat, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat is kell fizetni. Ez a lépés valójában a Telenor Praktikum Ász tarifacsomagnál már bevált és elfogadott gyakorlat kiterjesztése – írták közleményükben.

Vállalkozói tarifáknál

Ennél a körnél a hívásköltségek nem a hívásszám alapján változnak. A publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emelik, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. A havidíjban foglalt percek felhasználási feltételei pedig úgy módosulnak, hogy 50 százalékukat a Telenor hálózatán belül, a fennmaradó részt pedig egyéb belföldi hálózatok hívásánál lehet lebeszélni.

A lakossági ügyfelekre vonatkozó változásokhoz hasonlóan az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagoknál nettó 2 forinttal nő. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagoknál pedig ugyanúgy korlátozódik, mint a lakossági ügyfeleknél: havi 1000 percre (azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre).

A társaság hangsúlyozta, hogy az új adó bevezetésével egypercnyi beszélgetés összköltségének már több mint felét az államnak fizetendő díjak, adók és járulékok teszik ki. A mobilszolgáltató meggyőződése, hogy ez a kiigazítás összességében kisebb kárt okoz, mint ha befagyasztaná hosszú távú fejlesztési projektjeit vagy drasztikus költségcsökkentő intézkedéseket hoznának.

A Vodafone már korábban közölte, mennyivel emeli az árait, a Telekom és a többi társaság még nem döntötte el, mit lép. Akit érintenek a telefonadó miatti változások, annak nem árt tudni, hogy bármilyen hűségidő felmondható abban az esetben, ha az ügyfelet kedvezőtlenül érintő változás áll be a szerződésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik