Gazdaság

Itt a Ludas Matyi adó

Az áfát nem számítva akár háromszorosan is adózhatunk akkor, ha a telefonszámlánkat átutalással rendezzük, és sms-értesítést kérünk a tranzakcióról. Megfordítva, ha átutalunk, akkor sem kizárt, hogy telefonadót is fizetünk.

A telefonadót nem fogják áthárítani a szolgáltatók, ígérte a kormány. Nem így lett. A Vodafone júliustól emel, a Telenor még nem tudni mikortól, a többiek pedig számolgatnak. A Tesco Mobil viszont nem emel. Na de a telefondíjat ki is kell fizetni. Amire ugye rájön majd jövőre a pénzügyi tranzakciós adó. Amit a bankok nem szeretnének benyelni.

Aztán ha valaki értesítést kér a számlaforgalmáról, akkor az némi sms-forgalommal jár. A telefonadó rendezése kapcsán is. Bankja válogatja, hogy mennyi ezek díja. S ha a telefonszolgáltató ráveri a bankra a kétforintos sms-adót, ugye nem kérdés, hogy ezt végül ki fizeti meg? Akkor most hányszorosan is fogunk adózni?

Egyik facebookos kommentezőnk már jelezte, hogy az ő bankja hamarosan emelni fogja az sms-szolgáltatás havidíját. Megkérdeztük néhány pénzintézetet, ők mit terveznek ezzel kapcsolatban. Úgy tűnik, egyelőre kivárnak.

2 forinttal emeltek

A K&H mobilinfo szolgáltatása havi, illetve üzenet díja is számlacsomag függő. Hirdetményük szerint az automatikus üzenetekért (pl. egyenleg, jóváírás, kifizetés, terhelés, bankkártya elektronikus használat, hiteltörlesztés) nem, de az interaktív üzenetekért (pl. bankkártyával elérhető összeg) kell fizetni.

Évente egyszer, áprilisban vizsgálják felül a díjaikat, s az új tarifa június 1-től lép hatályba. Díjtáblázatukban az látszik, hogy az idén június 1-től éppen 2 forinttal emelkedett az sms díja, 20-ról, 22-re. De hogy ez a telefonadó miatt volt-e, vagy amiatt hogy egy év alatt ennyivel nőtt az sms-ek díja, az nem derült ki.

A lakossági és trambulin e-bankos belépésnél vagy chipkártyás vagy sms-alapú azonosítás van. Ez utóbbinál díjmentes az sms-üzenet, akárcsak az átutalásoknál kapott üzenet. Ez a többi megkérdezett banknál is így van.

A telefoncégekhez igazodnának

A Raiffeisennél a magánszemélyeknek 20 forintba kerül a számlaforgalomról küldött sms. Telefonszámonként 100 forint a havidíj, ha pedig valaki számla és kártyainfót is kér, akkor kétszer száz. Vállalkozói ügyfeleik részére májusban vezették be vállalkozói aktív számlacsomagokat. Ezeknél bizonyos forgalomnál díjmentes a havi számlavezetési díj, s ebben benne van az sms-szolgáltatás havi díja is. Emellett a vállalkozóknak is 20 forintjába kerül minden kiküldött üzenet. Nagyobb forgalmú üzleti ügyfeleiknél azonban ettől eltérő egyedi megállapodást is kötnek.

A bank a távközlési szolgáltatók üzletpolitikájától teszi függővé, hogy náluk változnak-e majd az sms-díjak.

Még nem tudtak mit mondani

Az UniCreditnél az számlaforgalom-értesítés díja magánszemély és cég számára is 30 forint/sms. Vannak azonban olyan lakossági számlacsomagok is, amelyeknél a havi zárlati díjban benne van az sms-ek díja is. Arra nem válaszoltak, hogy ezeknél a díjaknál terveznek-e emelést.

Az OTP-nél is lehet a bankszámla forgalomról értesítő sms-t kérni, aminek díja szolgáltatótól függő, 21 és 26 forint között van. Náluk is léteznek olyan számlacsomagok, amelyek magukban foglalják ezeket a díjakat. Arról nem nyilatkoztak, hogy a távközlési adó bevezetése miatt emelik a tarifát.

Az Erste Bank a számlaforgalomhoz kapcsolódóan az ún. Számlaőr szolgáltatását nyújtja. A Számlaőr szolgáltatás díja számlacsomagonként különböző lehet. Az oldalukon talált táblázat szerint 349 forint az alapdíj és 19 forint az sms-enkénti.  Arról még nem döntöttek, hogy érvényesítik-e a távközlési adót sms-szolgáltatásának díjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik