Gazdaság

Megtakarítás adókedvezménnyel

Az év vége nem csak a karácsonyi költekezésről szól. A decemberben kapott – most talán némileg szűkmarkúbban mért – jutalmakat, bónuszokat, vagy az ajándékra, utazásra év közben megspórolt összegeket úgy is fel lehet használni, hogy azon keressünk. Az év végén érdemes áttekinteni az adókedvezménnyel is támogatott befektetési formákat, hiszen így a pénzünk még többet érhet.

Kérjünk befizetést!

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések lényege, hogy aktív időszakunkban félretett megtakarításainkat kedvező feltételekkel halmozzuk fel nyugdíjas éveinkre. A tagság rendkívül előnyös befektetés, hiszen amellett, hogy adókedvezményt biztosít, a cafeteria rendszernek köszönhetően a munkáltató a minimálbér 50 százalékáig átvállalhatja a tagdíj befizetését. Tehát lehetőséget teremt arra, hogy a nyugdíjas éveinkre való előtakarékoskodás egy részét a munkáltató szponzorálja.

Számolni kell azzal, hogy a megtakarításunkat 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően tudjuk érdemben felhasználni, mert ha az ügyfél nyugdíj előtt veszi fel a megtakarítását, a felvett tőkeösszeg egy része után szja-t és egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

Az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonló feltételekkel lehetünk egészségpénztári tagok is. Ennek a konstrukciónak az a legnagyobb előnye, az el nem költött befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, ami hozamot eredményez. A munkáltató ennek tagdíj befizetését is átvállalhatja, valamint befizetéseink 20%-át – legfeljebb 100 ezer forint erejéig – itt is visszaigényelhetjük jóváírathatjuk pénztári számlánkon a megfizetett személyi jövedelemadónkból.

A megtakarítás szinte azonnal felhasználható, és az igénybe vehető szolgáltatások köre annak ellenére is igen széles, hogy jövőre már az egészségpénztári számláról nem lehet majd fürdőszolgáltatásra, gyógyüdülésre és sporttevékenységre költeni. Használhatjuk azonban gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök (pl. szemüveg) kifizetésére, sportoláshoz kapcsolódó kiadások és életmódváltozást elősegítő szolgáltatások fedezésére. 

Megtakarítás öngondoskodással

A tartós befektetési számla (TBSZ) tipikusan közép távú megtakarítási forma. Előnye a hozzá kapcsolódó adókedvezmény, ami lehetővé teszi, hogy a gyűjtőévet követő 5. év után ne kelljen 20 %-os kamat, illetve árfolyamnyereség utáni jövedelem-adót fizetnünk az elért hozam után. Kétféle számlát nyithatunk. Az egyiken forintbetétet helyezhetünk el, míg a másikon forint alapú értékpapír típusú befektetéseket (részvényt, befektetési jegyet, kötvényt) tarthatunk. Előnyei között sorolható még, hogy örökölhető, az ügyfél határozhatja meg a befektetése összetételét, melyet a futamidő alatt bármikor megváltoztathat, valamint összehangolható más megtakarítási formákkal (például: Nyugdíj-előtakarékossági számla, értékpapír számla).

A másik megtakarítási forma, amin érdemes elgondolkodni a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ez kifejezetten a hosszú távú, nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja. Előnyei, hogy örökölhető, hozama adómentes lesz a nyugdíjba vonuláskor, valamint hogy állami támogatás jár utána, ami személyi jövedelemadó-kedvezmény formájában vehető igénybe. (A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20 százalékának, maximum 100 ezer forintnak az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról.)

Ennél a megtakarítási formánál oda kell figyelni arra, hogy ha az ügyfél a nyugdíj jogosultsága előtt mondja fel a számlát, úgy a megtakarítás összegét személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, valamint a korábban igénybe vett személyi jövedelemadó kedvezményeket növelt értéken vissza kell fizetni, amelyet az ügyfélnek a felmondás adóévére vonatkozóan kell megfizetnie.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Kövessen bennünket a Facebookon is!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik