Gazdaság

Megválasztották a Monetáris Tanács két tagját

Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt a Fidesz mellett a Jobbik-frakció nagy része is támogatta.

Megválasztotta az Országgyűlés Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává hétfőn hat évre.

Cinkotai Jánost 278 igen szavazattal, 38 ellenében, egy tartózkodás mellett választotta meg a Ház; Kocziszky György 282 támogató voksot kapott, 36 nem ellenében, két tartózkodás mellett. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció nagy része is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig távol maradt a szavazástól.

A jelöltekre a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tehetett javaslatot. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke a testület hétfői jelölését megelőzően arról beszélt, hogy a két újabb jelölttel olyan Monetáris Tanács állhat fel, amelynek tagjai jelentős tapasztalattal, tudással rendelkeznek. Cinkotai János az infláció elméletével foglalkozó szakember, Kocziszky György pedig az alkalmazott gazdaságtudományokkal foglalkozik – tette hozzá a politikus, aki szerint a négy új külsős taggal a monetáris tanács megalapozott, átgondolt döntéseket tud majd hozni.

A Monetáris Tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása március elsején járt le. Helyükre Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet már két héttel ezelőtt megválasztotta a parlament.

A Monetáris Tanács az MNB legfőbb döntéshozó szerve, amelynek egyik legfontosabb feladata a független jegybanki alapkamat meghatározása. A testületben az MNB mindenkori elnöke és alelnökei, valamint további legfeljebb négy, az Országgyűlés által választott személy foglal helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik