Gasztró

Ezeket kóstold meg ha unod a forralt bort!

Újra itt az advent, megnyitottak a karácsonyi vásárok szerte az országban. Biztosra mehetünk, hogy mindenhol lehet forralt bort kapni. De mit válasszunk ha már unjuk a klasszikus ízeket?

Szinte kötelező elem decemberben a nagy hidegben a forralt bor otthon vagy valamelyik karácsonyi vásárban. Szerencsére az elmúlt években az árusok több helyen túlléptek az agyon édesített tablettás koccintós boron, mert a rossz minőséget cukorral a legegyszerűbb feljavítani. Az már csak bónusz, hogy a cukorszinttel együtt az ár is egyenesen arányosan emelkedett.

Egyre népszerűbbek a forralt gyümölcsborok, például az eper bor vagy a csipkebogyó bor. Az utóbbit főleg a már érett, sőt dércsípte gyümölcsből készítik. Kicsit kesernyés, pikánsabb az íze, főleg forralt borként. Az eper bor ennél édesebb, és egy kis fűszerrel összemelegítve az egyik legjobb választás.

Más országokban nagyon népszerűek a hot teddy néven ismert italok, amikor a teához, kakaóhoz, kávéhoz kevernek forró brandy-t, rumot, whiskey-t vagy akár vodkát. Különböző szipurokkal tovább lehet fokozni az ízeket.

Népszerű lélekmelegítő még az alkoholos almás rétest. Erre kétféle recept is létezik, az egyik, ahogy a szomszédban az osztrákok is késztítik, hogy a Malibut összeforralják az almalével a tetejére fahéjat szórnak. A másik recept lényegében ugyanez, csak Beherovkához kell keverni az almalevet.

Meg kell még említeni egy régi klasszikust, ami vörösbor alapú, de köszönhetően a narancslének és a ribizlilének nem egyszerű forralt bor, hanem a közkedvelt puncs. Villámgyorsan összedobható, összekeverjük a gyümölcsleveket a borral, beleszórjuk a fahéjat, a szegfűszeget és végül a vanilliát. Az utolsó lépés, hogy a megmosott és felkarikázott narancsot is beledobjuk az eddig elkészített főzetbe. A legkisebbek is megkóstolhatják, ha kihagyjuk belőle a vörösbort.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik