Az oldal társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.
Betöltés…

MI A HELYZET A DOHÁNYZÁSSAL MAGYARORSZÁGON?
Magyarországon jelenleg is minden harmadik felnőtt, azaz több mint

2 000 000

ember dohányzik. A fogyasztói igények azonban változnak, így a dohányzók is sokkal tudatosabban keresik az alternatívákat, mint korábban.

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, de csak kevesen tudják, hogy miért.

Mások mit gondolnak?

MI TÖRTÉNIK A CIGARETTÁZÁS SORÁN?

De mi a helyzet a nikotinnal?

Tudomány & Innováció
Ma már mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, és számos betegség kialakulásáért felelős, azonban kevesen tudják, hogy miért. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd.

Cigarettázáskor nem csak a dohányos saját szervezetét érik a füstben keletkezett káros anyagok, hanem a környezetükben lévőkét is. Szinte minden embernek a szűk, illetve tágabb környezetében van olyan ismerős, barát vagy családtag, aki cigarettázik, ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. Lehet, hogy mi személy szerint nem is gyújtunk rá, közvetlen vagy közvetett formában azonban valamennyien érintettek vagyunk, ezért mindannyiunk érdeke az ártalomcsökkentés.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától való tartózkodás biztosíthatja, vagyis ha az ember rá sem szokik a dohányzásra. Így nem csak saját magunkat, de szeretteinket, barátainkat, kollégáinkat is megóvjuk az ártalmaktól, a füstben keletkezett káros anyagok szervezetbe jutásától.

Dohányzás esetén igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tesszük le a cigarettát, ma már lehetőség van az úgynevezett füstmentes technológiák közül választani.
Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem küszöbölik ki a kockázatokat, mivel páldául ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, továbbá a nikotin megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Az egyes füstmentes technológiákkal kapcsolatban az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, azonban további kutatásokra van szükség, hogy megállapításra kerüljön, használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár.
A kutatásokkal és a technológiákkal kapcsolatban ebben a részben tudhatsz meg többet!

Kiderült, mennyit tudnak olvasóink a dohányzásról!

Arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mennyire vannak tisztában a dohányzás emberi szervezetre gyakorolt hatásaival, annak okaival és a témában tett tudományos előrelépésekkel. A tesztet több mint húszezren töltötték ki, cikkünkben összefoglaljuk az eredményeket.

Tovább

Te mennyit tudsz a dohányzásról?

A legégetőbb kérdések és válaszok röviden és közérthetően.

Tovább

Változó világ, változó szokások

Köztudott, hogy a cigaretta káros, és számos betegség kialakulásáért felelős. Az ugyanakkor már kevésbé ismert, hogy a cigaretta égése során keletkező, füstben lévő vegyi anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói. Sőt, ez a több ezer vegyi anyag mindannyiunk egészségét veszélyezteti! Mint annyi más területen, a tájékozottság és tudatosság itt is elősegíthet kedvező irányú változásokat.

Tovább

Viszlát füst, helló tavasz!

Az évszakok váltakozása nem csupán a természetre, az emberi szervezetre is hatással van: különösen tavasszal, amikor a „téli álomból” felébredve készek vagyunk életterünket és szokásainkat is megváltoztatni. Ezek az átmeneti időszakok éppen ezért sok pozitív változást hozhatnak számunkra. Nem is gondolnánk, mennyi mindenben megújulhatunk „rendrakás” címszó́ alatt!

Tovább

A legnagyobb ajándék, ha törődünk egymással!

A karácsony sok család számára legalább akkora stresszforrás, mint a nyugodt pihenés és a kikapcsolódás időszaka: év végi hajtás a munkahelyen, ajándékok beszerzése, becsomagolása, nagybevásárlás intézése. Mire eljön a Szenteste, a legtöbben már fáradtak, kimerültek vagyunk. Mi lenne, ha idén kivételesen bevetnénk pár vadonatúj ötletet?

Tovább

Közös érdekünk a hosszú távú megújulás

A természet téli újjászületése nemcsak az élővilág számára hoz mélyreható változásokat, ránk is hatással van. Ilyenkor a napsütéses nappalokkal együtt a komfortzónánkat is hajlandóak vagyunk elhagyni és a saját magunk építette barlangba visszavonulni - ezért ez az időszak sok odafigyelést és önmagunkra fordított énidőt igényel. A téli bekuckózást érdemes magunkkal és az egészségünkkel kezdeni!

Tovább

Függőség vagy napi rutin? – Gondoljuk újra rossz szokásainkat!

Miért olyan nehéz leszokni a tévé előtti nassolásról, a környezetünknek is ártó dohányzásról, vagy miért ragaszkodunk és maradunk benne hosszú hónapokig egy rossz párkapcsolatban? Berögzült, káros szokásainkon változtatni nem egyszerű, de ha van hozzá megfelelő tájékozottság, motiváció és bátorság, akkor nincs lehetetlen!

Tovább

Tájékozottsággal és tudatossággal jobbá tehetjük mindennapjainkat

Számos, környezetünkre és szervezetünkre ártalmas tevékenységgel mi magunk is elő tudunk idézni komoly károkat az egészségünkben, illetve környezetünkben – ilyen például a dohányzás. A cigarettáról köztudott, hogy káros és számos betegség kialakulásáért felelős. Az ugyanakkor, már kevésbé ismert, hogy a cigaretta égése során keletkező, füstben lévő vegyi anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói. Éppen ezért kiemelt jelentősége van a tájékozottságnak!

Tovább

Nem csak nyáron, egész évben fontos a felelős magatartás

A nyári hónapokban könnyebben gyakoroljuk a pozitív életszemléletet, és nyitottabbak vagyunk arra a sok szépségre, amit az évszak nyújt számunkra. Ez egy jó időszak arra, hogy rájöjjünk; minél előbb változtatunk a hozzáállásunkon és teret engedünk a pozitívabb gondolatoknak, annál többet tehetünk saját magunk, sőt, szeretteink testi-lelki harmóniájáért is. Elég, ha például csak a dohányzásra gondolunk, hiszen ez az egyik olyan rossz szokás, amit érdemes átgondolnunk nem csak saját magunk, de szeretteink érdekében is.

Tovább

Hogyan alakultak át szokásaink az elmúlt hónapokban?

Habár egyre lazulnak a korlátozások világszerte, és hazánkban is megszűnt a veszélyhelyzet, a koronavírus-járvány mindenki életére hatással volt és van még ma is. Az elmúlt hónapokban megváltozott az, ahogyan tanultunk, dolgoztunk, kikapcsolódtunk és hatással volt az emberi kapcsolatainkra is. Az új helyzetben átalakulhattak az olyan sokakat érintő szokásaink is, mint például a dohányzás.

Tovább

Tegyünk magunkért és a környezetünkért!

Az utóbbi néhány évben óriási változások zajlottak le és zajlanak jelenleg is a világban az ártalomcsökkentés jegyében: okoseszközök, elektromos meghajtású közlekedési eszközök és korszerű fűtési megoldások. Sőt, létezik ennél egy sokkal hétköznapibb, szintén a társadalmunk érdekét szolgáló példa is! Hiszen ahogyan valakit néhány plusz kiló vagy egy régi szerelem, sokakat a dohányzás kísér el hosszú éveken keresztül.

Tovább

Tudod, hány ember dohányzik a világon, illetve hazánkban? Teszteld a tudásod!

Azt mindenki sablonként tudja, hogy a dohányzás káros, de a valódi tényekkel már kevesen vannak tisztában, rengeteg a tévhit a témában. Például mi a cigarettázás okozta ártalmak elsődleges oka? Vagy éppen kikre ártalmas valójában és hány vegyi anyag található a cigarettafüstben? Töltsd ki  tesztünket, hogy képbe kerülj!

Tovább

Ezt jó, ha tudod, mert mindenkire hatással van!

Napjainkban számos kutató dolgozik az ártalomcsökkentés lehetőségein, amelynek köszönhetően számos piaci szektorban születtek már különféle előremutató megoldások. Elérkezett az idő, hogy az egyén, így társadalmunk egyes tagjai is újragondolják azon szokásaikat, amelyek nem csak saját szervezetükre, de a környezetükre is hatással vannak.

Tovább

Te mennyit tudsz a dohányzásról? Most tesztelheted a tudásod!

Akár dohányzol, akár nem, jó, ha tisztában vagy e káros szokás emberi szervezetre gyakorolt hatásaival, annak okaival és következményeivel, valamint az ártalmak csökkentésének lehetőségeivel. Tudományos tények, hiteles tájékoztatás.

Tovább

Megoldások az egyén és a társadalom érdekében

Az ártalomcsökkentés fogalma nem új keletű: számos területen már évtizedekkel ezelőtt bevezették, azonban a világban jelenleg is egyre több kutatás zajlik, amelyek a további iparágakra kiterjedő ártalomcsökkentési lehetőségek feltárását tűzték ki célul. A megvalósítás pedig – az innovációknak hála – közelebb van, mint gondolnánk.

Tovább

Ezt jó, ha tudod, mert mindenkire hatással van!

Napjainkban számos kutató dolgozik az ártalomcsökkentés lehetőségein, amelynek köszönhetően számos piaci szektorban születtek már különféle előremutató megoldások. Elérkezett az idő, hogy az egyén, így társadalmunk egyes tagjai is újragondolják azon szokásaikat, amelyek nem csak saját szervezetükre, de a környezetükre is hatással vannak.

Tovább

Ha tavasz, akkor megújulás – mindannyiunk érdekében

Tavasszal megújul a világ körülöttünk, s ez remek alkalom arra, hogy belül, lélekben mi magunk is rendet tegyünk. Megjelennek azok a dolgok, amelyeket télen nélkülöznünk kellett: kisüt a nap, énekelnek a madarak, kirügyeznek a fák, s rövidebbé válnak az éjszakák. Mit tegyünk, hogy mi is a részesévé váljunk a megújulásnak? Íme egy tipp, amiért ráadásul az egész társadalom hálás lesz.

Tovább

Égető problémák, 21. századi megoldások

Az elmúlt évtizedek technológiai vívmányai jól mutatták: tudatossággal és valódi szándékkal jobbá tehetjük a környezetünket. Hogy ki, milyen formában veszi ki részét a társadalmunkat érintő ártalomcsökkentési lépésekből, egyénileg eltérő, de ha már a változás útjára léptünk, kezdjük saját káros szokásaink átalakításával, amelyek eredményeként nem csak saját, de környezetünk életminőségén is javíthatunk.

Tovább

Nyílt kártyákkal az ártalomcsökkentésről

A cigarettázás hatásait több évtizede kutatják a szakemberek és kétség nem fér hozzá, hogy a cigarettázás káros. A legjobb, ha rá sem szokunk a dohányzásra, amit pedig a dohányos kaphat legjobb tanácsként, hogy: mihamarabb szokjon le. De mit tehetnek azok, akik valamiért nem hagynak fel a dohányzással, ezzel az ártalmas szokásukkal?

Tovább

Ezt fogadd meg! – Mindenki hálás lesz érte

Nemzetközi előrejelzések szerint több mint egymilliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon is több mint 2 milliós ez a tábor – de ennél jóval

Tovább

Megújulás: gondolj magadra és a környezetedre is!

Itt a tavasz és ezzel együtt a nagytakarítás ideje is. Ilyenkor otthonunk olyan pontjain is rendet teszünk, ahol az év során nem, vagy csak ritkán. Ezzel egy időben, a tavaszi megújulás jegyében, érdemes szokásaink között is rendet tenni. Ahogy lecseréljük a téli paplant vékonyabb takaróra, ideje pár szokásunkat is átgondolni.

Tovább

Ártalomcsökkentés saját magunk és szeretteink érdekében

Legyen szó bármilyen bensőséges, meghitt családi ünnepről – karácsonyról, Valentin-napról vagy akár anyák napjáról – a legjobb, ha a ráhangolódást elsősorban magunkkal és az egészségünkkel kezdjük, és ami ennél is fontosabb, hogy a saját- és környezetünk érdekében bevezetett, pozitív szokásainkat hosszútávon is megőrizzük!

Tovább

A legjobb dolog, ha törődünk egymással

Nemzetközi felmérések szerint a Földön jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik, hazánkban pedig 2 millióan cigarettáznak. Az OECD (Gazdasági

Tovább

Egy fontos ügy, amely társadalmi érdek

Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már viszont nem ennyire nyilvánvaló, hogy mitől is igazán ártalmas a cigaretta. Most eloszlatjuk a tévhiteket!

Tovább

Jó, ha tudod, mert ez a közös jövőnk érdeke!

Nemzetközi előrejelzések szerint a Földön jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik, hazánkban pedig 2 millióan cigarettáznak. Az OECD (Gazdasági

Tovább

Ártalomcsökkentés és tudomány. Nem félsz, hogy égsz?

Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros az egészségre, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. Nem véletlenül, hiszen ahogy a fenti

Tovább

Az autóipar jövője is összefonódott a társadalmi érdekekkel

Az ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. Amennyiben az emberiség meg akarja

Tovább

Tippek a téli regenerálódáshoz

Fontos, hogy ne ötletszerűen, hanem tudatosan álljunk hozzá a változáshoz. Vizsgáljuk meg magunkat kívül-belül, vegyünk sorra minden, az év során

Tovább

Nagyon nem mindegy, hogyan készíti a karácsonyi menüt – az egészségébe kerülhet!

A főzés közben elszabaduló beltéri légszennyezés olyan káros lehet az egészségre, mint egy nagyváros szmogos levegője – számolt be az Amerikai

Tovább

Nyakunkon az év végi megújulás

A december mindig kiemelt hónapja és az egyik legszebb időszaka az évnek: a várakozás csodájával telnek meg a napjaink, az összes szerettünk kicsit

Tovább
Szabályozás
A dohányzás egy gyakran vitatott és összetett téma, melyet sokan sokféleképpen közelítenek meg. Az biztos, hogy a legjobb megoldás, ha rá sem gyújtunk. Dohányzás esetén pedig ha mihamarabb leszokunk. Azokat, akik le akarnak szokni, minden létező eszközzel támogatni kell ebben.

Világszerte egyre több egészségügyi szakértő és szabályozó szervezet támogatja azt az elképzelést, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentése érdekében azon felnőtt dohányzók számára, akik valamilyen oknál fogva nem szoknak le, alternatív megoldások legyenek elérhetők. Ebben a szabályozásnak is jelentős szerepe van, mivel ezen alternatív technológiák is kizárólag szigorúan szabályozott keretek között gyárthatók, forgalmazhatók.
Ma már rengeteg kutatási információ segít bennünket és a szabályozókat is abban, hogy megértsük, mit tehetünk azért, hogy a dohányzással összefüggésben felmerülő egészségügyi kockázatokat csökkentsük. Kiemelten fontos az objektív és tényszerű tájékoztatás az ártalomcsökkentés területén is.
Ehhez kapcsolódóan olvashatsz bővebben ebben a részben!

Hét éve tiltott a beltéri füstölgés

Immár több mint hét éve, hogy egyáltalán nem szabad dohányozni a munkahelyeken, a zárt légterű vendéglátóhelyeken és az olyan közforgalmú

Tovább

A nagyok hozzák el nekünk a dohányzás jövőjét

Új, csökkentett ártalmú termékek jelenhetnek meg a piacon.

Tovább
Olvasói sztorik