Az oldal társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.
Betöltés…

MI A HELYZET A DOHÁNYZÁSSAL MAGYARORSZÁGON?
Magyarországon jelenleg is minden harmadik felnőtt, azaz több mint

2 000 000

ember dohányzik. A fogyasztói igények azonban változnak, így a dohányzók is sokkal tudatosabban keresik az alternatívákat, mint korábban.

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, de csak kevesen tudják, hogy miért.

Mások mit gondolnak?

MI TÖRTÉNIK A CIGARETTÁZÁS SORÁN?

De mi a helyzet a nikotinnal?

Tudomány & Innováció
Ma már mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, és számos betegség kialakulásáért felelős, azonban kevesen tudják, hogy miért. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd.

Cigarettázáskor nem csak a dohányos saját szervezetét érik a füstben keletkezett káros anyagok, hanem a környezetükben lévőkét is. Szinte minden embernek a szűk, illetve tágabb környezetében van olyan ismerős, barát vagy családtag, aki cigarettázik, ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. Lehet, hogy mi személy szerint nem is gyújtunk rá, közvetlen vagy közvetett formában azonban valamennyien érintettek vagyunk, ezért mindannyiunk érdeke az ártalomcsökkentés.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától való tartózkodás biztosíthatja, vagyis ha az ember rá sem szokik a dohányzásra. Így nem csak saját magunkat, de szeretteinket, barátainkat, kollégáinkat is megóvjuk az ártalmaktól, a füstben keletkezett káros anyagok szervezetbe jutásától.

Dohányzás esetén igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tesszük le a cigarettát, ma már lehetőség van az úgynevezett füstmentes technológiák közül választani.
Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem küszöbölik ki a kockázatokat, mivel páldául ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, továbbá a nikotin megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Az egyes füstmentes technológiákkal kapcsolatban az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, azonban további kutatásokra van szükség, hogy megállapításra kerüljön, használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár.
A kutatásokkal és a technológiákkal kapcsolatban ebben a részben tudhatsz meg többet!

Úton a füstmentes jövő felé

Bármilyen káros is, a világon egymilliárd ember dohányzik, és a nemzetközi előrejelzések szerint ez a szám valószínűleg a jövőben sem fog mérséklődni

Tovább

Lakásunk bútorait is megmérgezi a füst

„Dohányos házaspárként, a lakásunkból a költözéskor leszerelt csillár eredetileg ezüst színű tartóját aranybarnára színezte a húsz év alatt rárakódott

Tovább

A füstmentes jövő már nincs messze

A Föld lakosságának több mint 13 százaléka dohányzik. Az OECD legfrissebb felmérése szerint a szervezet 36 országa közül Kanadában dohányoznak a

Tovább

Füst nélkül Magyarországon?

A világon jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik, és az előrejelzések szerint ez a szám 2025-ig számottevően nem is fog érdemben

Tovább

Nem félsz, hogy égsz? Füst és égés nélkül

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd a nemzetközi előrejelzések szerint. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?

Tovább

„Egy olyan világ küszöbén állunk, amelyben nincsen cigarettafüst”

Interjú Szlávik Péterrel, a Philip Morris Magyarország Kft. külső kapcsolatok igazgatójával.

Tovább

Füst nélküli jövő

Napjainkban az autógyárak komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkentsék az autók károsanyag-kibocsátását. Talán nem meglepő, de ugyanezen, vagyis a füstmentes jövő megvalósításán fáradoznak más iparágak képviselői is. Hiszen, ha már léteznek innovációk, miért ne gondolhatnánk újra a szervezetünkre hatással lévő egyéb szokásainkat is?

Tovább

Egyre égetőbb problémáink

Az ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. Amennyiben az emberiség meg akarja

Tovább

Füstmentesség a 21. századra szabva

Köztudott, hogy a cigaretta káros, és számos betegség kialakulásáért felelős. Ennek ellenére a világon több mint egymilliárd ember dohányzik, hazánkban jelenleg több mint két millióan gyújtanak rá naponta. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk vele: tudatos életmóddal és odafigyeléssel sokat tehetünk a saját magunk és környezetünk egészségéért.

Tovább

A füstmentes jövő már nem is olyan elérhetetlen, mint azt gondolnánk

Az okoseszközök, a környezetkímélőbb közlekedés és a korszerű fűtési megoldások jól mutatják, tudatossággal és valódi szándékkal jobbá tehetjük mindennapjainkat. Nem titok már senki előtt: a klímaváltozás jelenleg is zajlik, és mivel a probléma egyre nagyobb méreteket ölt, környezetünk védelme is egyre sürgetőbb. Erre pedig minden iparágnak figyelnie kell.

Tovább

Helló, füstmentes élet!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világban jelenleg is több mint egymilliárdan dohányoznak, és ez a szám az előrejelzések szerint 2025-re

Tovább

A füstmentes jövő már nem is olyan elérhetetlen, mint azt gondolnánk

Az okoseszközök, a környezetkímélőbb közlekedés és a korszerű fűtési megoldások jól mutatják, tudatossággal és valódi szándékkal jobbá tehetjük mindennapjainkat. Nem titok már senki előtt: a klímaváltozás jelenleg is zajlik, és mivel a probléma egyre nagyobb méreteket ölt, környezetünk védelme is egyre sürgetőbb. Erre pedig minden iparágnak figyelnie kell.

Tovább

Elérhető közelségben a füstmentes jövő

Egyik napról a másikra biztosan nem lesz füstmentes a világ, de tudatos életmóddal és odafigyeléssel sokat tehetünk a saját és környezetünk egészségéért. A füsttel – már csak idő kérdése – és végleg leszámolhatunk.

Tovább

A közös jövőnk a tét

Világszerte – bármilyen szektorról is legyen szó – a fejlesztések egyik fő fókusza az ártalomcsökkentés. Lépésről lépésre haladunk a zöld, a kevesebb károsanyag kibocsátással vagy a kisebb egészségügyi kockázattal járó alternatívák felé.

Tovább

Megszabadulhatunk a füsttől

Bár Magyarországon kétmillió felnőtt gyújt rá rendszeresen, ennél jóval több ember életére hatással van a cigaretta az égés során keletkező füst miatt

Tovább

Mit tehetünk a füst ellen?

Mindannyiunkat érint Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros az egészségre, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. Nem véletlenül,

Tovább

Úton a füstmentes jövő felé

Tegyünk együtt ellene A Föld lakosságának több mint 13 százaléka dohányzik. Az OECD legfrissebb felmérése szerint a szervezet 36 országa közül

Tovább

Nagy változás előtt áll társadalmunk

Vezetékes telefon helyett mobil, műsorújság helyett internetes közvetítés, pöfékelő autók helyett környezetkímélő, elektromos autók és kémény helyett

Tovább

Füst nélkül

A világon egymilliárd ember dohányzik, azaz a Föld lakosságának több mint 13 százaléka. Az OECD legfrissebb felmérése szerint a szervezet 36 országa

Tovább

Megoldások égető problémákra

Élő pajták, teafakivonatos növényvédőszerek, napelemek, biomassza energia: nem új hippimozgalom indult, hanem a dohányipar is felismerte: környezetünk védelme egyre sürgetőbb. A fenntar-thatóságra minden iparágnak figyelnie kell, hogy csökkenhessen az ökolábnyomuk és az adott iparág környezetre gyakorolt hatása.

Tovább
Szabályozás
A dohányzás egy gyakran vitatott és összetett téma, melyet sokan sokféleképpen közelítenek meg. Az biztos, hogy a legjobb megoldás, ha rá sem gyújtunk. Dohányzás esetén pedig ha mihamarabb leszokunk. Azokat, akik le akarnak szokni, minden létező eszközzel támogatni kell ebben.

Világszerte egyre több egészségügyi szakértő és szabályozó szervezet támogatja azt az elképzelést, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentése érdekében azon felnőtt dohányzók számára, akik valamilyen oknál fogva nem szoknak le, alternatív megoldások legyenek elérhetők. Ebben a szabályozásnak is jelentős szerepe van, mivel ezen alternatív technológiák is kizárólag szigorúan szabályozott keretek között gyárthatók, forgalmazhatók.
Ma már rengeteg kutatási információ segít bennünket és a szabályozókat is abban, hogy megértsük, mit tehetünk azért, hogy a dohányzással összefüggésben felmerülő egészségügyi kockázatokat csökkentsük. Kiemelten fontos az objektív és tényszerű tájékoztatás az ártalomcsökkentés területén is.
Ehhez kapcsolódóan olvashatsz bővebben ebben a részben!

Hét éve tiltott a beltéri füstölgés

Immár több mint hét éve, hogy egyáltalán nem szabad dohányozni a munkahelyeken, a zárt légterű vendéglátóhelyeken és az olyan közforgalmú

Tovább

A nagyok hozzák el nekünk a dohányzás jövőjét

Új, csökkentett ártalmú termékek jelenhetnek meg a piacon.

Tovább
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.