Tudomány

Hét éve tiltott a beltéri füstölgés

Az utóbbi másfél évtizedben hazánkban gyökeres változásokon ment át a cigarettázó emberek élete, ahogyan azoké is, akik velük egy környezetben tartózkodnak. Dohányzási tilalom beltéren, korlátozások a kültéri használatban, alternatív megoldások megjelenése, melyek valamilyen módon mind az ártalomcsökkentést célozzák – miközben egy nagyon fontos kérdés megválaszolása sokak számára még nem egyértelmű: miért káros a cigarettázás?

Immár több mint hét éve, hogy egyáltalán nem szabad dohányozni a munkahelyeken, a zárt légterű vendéglátóhelyeken és az olyan közforgalmú létesítményekben, amilyenek a pályaudvarok. 2012 előtt a munkahelyeken messziről meg lehetett érezni, ha dohányzó szobához közelített az ember; és mivel akkoriban még a vendéglátóhelyek többségében is lehetett cigarettázni, egy a barátokkal, családdal eltöltött közös este után másnap a hajon és a ruhákon még

mindig lehetett érezni a füstszagot. A füstszag kellemetlen, azonban azt kevesen tudják, hogy ezen kívül milyen, az egészségre is káros hatásai vannak. Cigarettázáskor az égés során több mint hatezerféle anyag képződik a füstben, köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) hivatalosan is veszélyesnek minősített.

A füstben találhatóak karcinogén anyagok, de vannak olyanok is, amelyek a szív- és érrendszeri

megbetegedésekért felelősek, illetve ártalmasak a légutakra, ezért a füst belélegzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A füst kiiktatása tehát előrelépést jelenthet, ami manapság már nem elképzelhetetlen: erre képesek lehetnek az újgenerációs dohányzási alternatívák, melyeknél azzal, hogy a dohányt, illetve nikotint tartalmazó folyadékot nem égetik, csupán hevítik, kiküszöbölhető a füstben található ártalmas anyagok egy része – szemben a cigarettával.

Mindemellett pedig, ha nincs füst, az elviselhetőbbé teheti a közelben tartózkodók számára is az egyes alternatívák használatát. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. Természetesen a legjobb választás továbbra is rá se gyújtani, vagy ha ez már megtörtént, akkor végleg lemondani a cigarettáról. Ha viszont ez valamilyen okból nem történik meg, akkor a füstmentes technológiák jelenthetnek még alternatívát, mivel a cigarettánál bizonyítottan kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Egyelőre csak rövid távú kutatások állnak rendelkezésre, de komoly esély van rá, hogy ezek a megoldások – azon túl, hogy fontos közegészségügyi előnyöket hordozhatnak – akár a cigarettázással kapcsolatos fogyasztói magatartásokat is átírhatják.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

ÉRDEKEL A TÉMA?

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésed, nézz körül a tudományos cikkeink között, ahol naprakész tanulmányokat és friss híreket találsz a dohányzás jövőjével kapcsolatban.

OLVASS TOVÁBB

Ajánlott videó

Olvasói sztorik