Belföld

Viszlát füst, helló tavasz!

Uniomedia
Uniomedia
Az évszakok váltakozása nem csupán a természetre, az emberi szervezetre is hatással van: különösen tavasszal, amikor a „téli álomból” felébredve készek vagyunk életterünket és szokásainkat is megváltoztatni. Ezek az átmeneti időszakok éppen ezért sok pozitív változást hozhatnak számunkra. Nem is gondolnánk, mennyi mindenben megújulhatunk „rendrakás” címszó́ alatt!

Ahogyan lomtalanításkor ellepik a feleslegességgé vált bútorok a főváros utcáit, úgy szelektálhatjuk ki mi magunk – a tárgyakon túl – belsőnk elavult, hozzánk nőtt szokásait, régóta őrzött érzéseit és emlékeit, vagy bent rekedt gondolatait. Fontos, hogy ne ragaszkodjunk feleslegesen semmihez, ugyanakkor legyünk türelmesek, és ha valamit mégsem tudunk elengedni, adjunk időt magunknak az elváláshoz. Lelki harmóniánk nagyban összefügg testünk és egészségünk kiegyensúlyozottságával, így  ahogy egy jól megválasztott diéta, úgy a cigarettázás abbahagyása is hozzájárulhat testi-lelki megújulásunkhoz.

A dohányzás még mindig világszerte rengeteg embert érint: nemzetközi felmérések szerint több mint 1 milliárd ember dohányzik szerte a világon. A helyzet Magyarországon sem jobb: az Eurostat 2014-es felmérése szerint Magyarországon az uniós átlagnál többen, 2 millió felett vannak azok, aki naponta rágyújtanak, annak ellenére, hogy a dohányzás negatív egészségügyi következményei ma már közismertek. Több mint 7000 vegyi anyag található a füstben, melyek közül 93-ról megállapította az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Miközben sokan még mindig elsősorban a nikotint tartják a különböző, dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak, a tudomány mai állása szerint az égés, illetve az égés során keletkező füstben lévő káros anyagok felelősek elősorban a dohányzással kapcsolatos betegségekért. A füst ráadásul nemcsak a dohányzóknak okoz problémát, a cigaretta égése közben keletkező káros anyagok a dohányzók környezetében lévőkre is hatással vannak. Persze a nikotin sem ártalmatlan: ez a vegyület felelős a függőség kialakulásáért, valamint megemeli például a szívfrekvenciát és a vérnyomást is.

A legjobb megoldás természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Viszont, ha dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink egészségéért is azzal tesszük a legtöbbet, ha minél előbb leszokunk. A dohányzás abbahagyásával ugyanis időarányosan csökken a megbetegedések valószínűsége, és nagyon gyorsan kedvező élettani folyamatok indulnak el a szervezetben.

Közös érdekünk az ártalomcsökkentés

Azon felnőtt dohányosok számára, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, léteznek a cigarettánál alacsonyabb káros anyag kitettséggel járó, különféle füstmentes technológiák is. A füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, így nagy valószínűséggel kiküszöbölhető a füstben található ártalmas anyagok egy része. Ha nincs égés és füst, kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadul fel, így a káros anyagoknak való kitettség is alacsonyabb lehet.

Ezeknek a füstmentes technológiáknak a hatása teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek. Ilyen füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő nikotinsó alapú technológiák, vagy a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia. A dohányhevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Ezzel szemben az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk még nem ismert, másrészt így is nikotin jut a szervezetbe. Tehát a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékektől való tartózkodás jelenti.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

ÉRDEKEL A TÉMA?

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésed, nézz körül a tudományos cikkeink között, ahol naprakész tanulmányokat és friss híreket találsz a dohányzás jövőjével kapcsolatban.

OLVASS TOVÁBB

Kiemelt kép: Shutterstock/uniomedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik