Tudomány

Tudod, hány ember dohányzik a világon, illetve hazánkban? Teszteld a tudásod!

Azt mindenki sablonként tudja, hogy a dohányzás káros, de a valódi tényekkel már kevesen vannak tisztában, rengeteg a tévhit a témában. Például mi a cigarettázás okozta ártalmak elsődleges oka? Vagy éppen kikre ártalmas valójában és hány vegyi anyag található a cigarettafüstben? Töltsd ki  tesztünket, hogy képbe kerülj!

Hány kérdésre tudsz válaszolni a 15-ből?

Töltsd ki az alábbi tesztünket, hogy képbe kerülj! Ha segítségre van szükséged, Füstmentes oldalunkon minden kérdésre megtalálod a helyes választ.

Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke

A kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja a dohányzás mellőzése, a már kialakult szokás esetén pedig a dohányzásról való mielőbbi leszokás. Ilyen módon nem csak saját szervezetét kíméli meg a dohányos az ártalmaktól, de a környezetében lévőket sem teszi ki kockázatnak.

Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tesszük le a cigarettát, ma már lehetőség van az úgynevezett füstmentes technológiák közül választani. Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem küszöbölik ki a kockázatokat, mivel páldául ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, továbbá a nikotin megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Az egyes füstmentes technológiákkal kapcsolatban az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, azonban további kutatásokra van szükség, hogy megállapításra kerüljön, használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár. A kutatásokkal és a technológiákkal kapcsolatban ezen a linken tudhatsz meg többet!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

ÉRDEKEL A TÉMA?

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésed, nézz körül a tudományos cikkeink között, ahol naprakész tanulmányokat és friss híreket találsz a dohányzás jövőjével kapcsolatban.

OLVASS TOVÁBB

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik