Üzleti tippek

Uniós pénzekre várnak a kisvállalkozások

MTVA / Bizományosi: Faludi Imre
MTVA / Bizományosi: Faludi Imre
Nem befolyásolta jelentősen a kkv-szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A K&H kkv-bizalmiindex alapján a cégek bizakodóbban tekintenek az új évre. Az előző időszakhoz képest mért elmozdulás hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az uniós forrásokra vonatkozó kilátások.

A november 11-én érvénybe lépett járványügyi intézkedések ismeretében végzett, negyedik negyedéves kutatás szerint a kis- és középvállalkozások bizalmi indexe az előző időszakhoz képest 2 pontot emelkedett, így a mutató 9 ponton áll.

„Az augusztusi eredményekhez képest emelkedett az index értéke, ami azt mutatja, hogy óvatosan, de bizakodva tekintenek a 2021-es évre a hazai kkv-k. Ez annak köszönhető, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó várakozások” – mondta a K&H kkv-szegmens marketingvezetője.

Kapcsolódó
Cégek tízezrei mozdultak rá a jegybanki pénzre
Csaknem 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a kkv-k az NHP Hajrá keretében.

„Úgy tűnik, a vállalkozások már megtanultak együtt élni a bizonytalansággal, és amennyire lehet, alkalmazkodtak a változásokhoz. A december 18-án bejelentett újabb gazdaságvédelmi lépések várhatóan pozitív hatása pedig valószínűleg a jövő évtől mutatkozik majd meg” – foglalta össze Kökény Roland.

Legstabilabb a mezőgazdaság

A mikro-, valamint a kisvállalkozások várakozásai enyhe javulást mutatnak. Az előző negyedévhez képest némileg növekedtek az idei évre vonatkozó kilátásaik (3 pont és 14 pont), nekik köszönhető a főindex enyhe javulása.

Eközben a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű középvállalkozások hangulata számottevően romlott: 13 pontos zuhanással 19 ponton áll, ám összességébe véve még így is ők tekinthetőek a legbizakodóbbnak.

Az ágazatokat tekintve továbbra is a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, mivel várakozásaik jelentősen, 19 pontról 25 pontra emelkedtek.

Az ipari, kereskedelmi, valamint a szolgáltatási szektor várakozásai ehhez képest csupán kismértékben javultak. Az üzleti felmérés alapján mindegyik ágazat esetében pozitív várakozások láthatók: az ipar jelenleg 11, a kereskedelem 10, a szolgáltatás szektor várakozásai pedig 6 ponton állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik