A GVH ismeretei alapján az úgynevezett HoReCa-szektort átszövik az olyan kikötéseket tartalmazó beszállítói megállapodások, amelyek arra ösztönzik a vendéglátóhelyeket, hogy kizárólag egy vagy limitált számú cég termékeit kínálják.
A jelenség jellemzően a széles portfólióval és jelentős tőkeerővel rendelkező italbeszállítóknak kedvez, miközben gátolhatja az új – köztük a kisebb magyar – szereplők piacra lépését.
Ezek a folyamatok végső soron csökkenthetik a termékkínálatot, illetve növelhetik az árakat. Az ilyen típusú piaci gyakorlatok hosszabb távon a vendéglátósokra is hátrányosak lehetnek, hiszen az alternatív beszerzési források visszaszorulásával csökkenhet váltási lehetőségük, és növekedhet kiszolgáltatottságuk.
Különös jelentőséget ad a vizsgált kérdéseknek a COVID-19 járvány, amely ezt a szektort is súlyosan érinti. A hivatal korábban már vizsgálódott a sörpiacon, jelenleg pedig az üdítők és más italtermékek piacát ellenőrzik erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Amennyiben piaci torzulásokat tárnak fel, akkor emiatt versenyfelügyeleti eljárás kezdődhet.
Kiemelt fotó: MTI / EPA / Neil Hall