Élet-Stílus

Véletlenül az étterem legdrágább borát kapták, miközben a legolcsóbbat rendelték

Az amerikai vendéglő tulajdonosa végül nem fizetette ki velük a hatszázezer forintnak megfelelő összegbe kerülő ital árát.

Egy szerencsétlen, illetve egy pár szempontjából nézve nagyon is szerencsés véletlennek köszönhetően egy kétezer dollárba kerülő bort szolgáltak fel a New York-i Balthazar étterem két vendégének, akik a hely legolcsóbb, 18 dollárba kerülő borát rendelték ki. Erről az étterem tulajdonosa, Keith McNally számolt be Instagram-oldalán.

Elmondása szerint az egyik este négy Wall Street-i üzletember rendelte ki az étterem legdrágább vörösborát, egy 1989-es Chateau Mouton Rothschildet, amiből egy üveg kétezer dollárba, azaz nagyjából 615 ezer forintba kerül. A bort dekantálóba öntötték.

Ugyanekkor egy másik asztalnál egy fiatal pár a hely legolcsóbb vörösborából, egy pinot noirból rendelt, amiből egy üveg 18 dollárba, azaz nagyjából ötezerötszáz forintba kerül. A bort dekantálóba öntötték.

A két ugyanolyan dekantálóban lévő bor egymás mellé került, és összecserélték, amikor kivitték az asztalokhoz. McNally elmondása szerint az üzletemberek egyike igazi borszakértőnek tartotta magát, és megkóstolva a 18 dolláros bort fennhangon dicsérte annak tisztaságát, és élvezettel itta a nedűt.

Közben a fiatal pár viccelődve úgy tett, mintha egy nagyon drága bort innának, élcelődve mimikálva a borsznobokat.

Az étterem vezetői öt perccel később vették észre, hogy milyen hibát vétettek, és rémülten hívták fel McNally-t, hogy most mit tegyenek. Az étteremtulajdonos gyorsan odament, és végül úgy döntött, hogy mindkét félnek elmondja az igazat. Elmondása szerint a bort korában dicsérő üzletember ekkor közölte vele, hogy „gondolta”, hogy a bor nem Mouton Rothschild volt.

McNally állítása szerint az fel sem merült, hogy az olcsó bort rendelő fiatal párral kifizettessék a kétezer dollárt, és kénytelen volt veszteségként leírni az üveg árát.

A kiemelt képen 12 üveg, 1982-es Chateau Mouton Rothschildet tartalmazó láda egy londoni árverésen, 2012-ben. Fotó: Gettyimages / Oli Scarff/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik