Üzleti tippek

Kevesebb adót fizetne? Július közepéig egyezkedhet a NAV-val

Június 16-án a kormány megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta az ezzel összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt. Ez számos korábban rendeletben rögzített rendelkezést tartalmaz.

Ezek közül a cégek számára egyik fontos lehetőség, hogy az adó elengedésére kérelem nyújtható be, viszont már csak alig egy hónapig lehet ezt megtenni – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

  • A vállalkozások a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig, tehát 2020. július 17-éig kérelmet nyújthatnak be, hogy adótartozásukat legfeljebb húsz százalékkal (maximum 5 millió forintig) mérsékeljék.
  • A kérelemben meg kell jelölni, hogy a fizetési nehézség milyen összefüggésben van a veszélyhelyzettel.

Bagdi Lajos, a tanácsadó cég adópartnere kiemelte: ugyan az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető, viszont ez sok cégnek érdemi segítséget jelenthet, és az összeg tekintetében is már megéri a fáradtságot, hogy az igénylést benyújtsák.

A FAG01 nyomtatvány kitöltése a szakértő elmondása szerint nem vesz igénybe több időt, mint fél óra, így az adminisztráció sem jelentős ezzel összefüggésben.

Opten: Egyharmaddal nőhet a fizetésképtelenné váló cégek száma a válság hatására
Csődhullám jön, de azért van mód a kockázatok csökkentésére.

A Pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a hatóság rendkívül támogatóan és méltányosan áll az ügyhöz, és gyorsan, mindössze 15 nap alatt bírálja el azt.

Ezzel összefüggésben Bagdi Lajos még azt emelte ki, hogy tapasztalataik alapján az adóhivatal sok esetben hiánypótlással fordul a cégekhez. Mindez egyrészt meghosszabbítja az elbírálást, másrészről olyan pótlólagos információkat kérnek be (például likviditási helyzet kapcsán), amely az igénybevétel jogosságát is megkérdőjelezheti, ezért rendkívül körültekintően kell eljárni ezekben az esetekben.

Kiemelt fotó: MTVA / Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik