Belföld

Az online kasszával is sokan csalnak

A NAV 2019-ben összesen 183 ezer ellenőrzést végzett, 232 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel. Ez azt jelenti, hogy átlagosan tehát kicsivel több mint 1 millió forint be nem fizetett adót talált az ellenőrzéseken az adóhatóság. A kiszabott szankciók (adó- és mulasztási bírság, késedelmi pótlék) összértéke 269 milliárd forint volt, tehát magasabb, mint a befizetni elfelejtett adó és járulék. Száz ellenőrzésből átlagosan 15 vizsgálat fejeződött be megállapítással – foglalja össze a blokkk.com az adóhatóság tavalyi ellenőrzéseit.

A nyugta- és számlaadást ellenőrző vizsgálatok közül közel 44 ezer irányult online pénztárgépre.

Átlagosan minden hatodik zárult megállapítással, tehát találtak hibát, törvénysértést az ellenőrök.

A kiszabott mulasztási bírság összege meghaladta a 775 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy durván 7300 kasszás hibázott az ellenőrzöttek körében.

275 üzletet be is zártak pénztárgép-üzemeltetéssel kapcsolatos szabálytalanság miatt.

A leggyakrabban előforduló hibák a pénztárgép éves felülvizsgálatával kapcsolatos mulasztások és pénzkészleteltérések. Problémaként jelentkezik továbbá a pénztárgépbe elhelyezett és onnan kivett pénzösszegek bizonylatolása, különösen a napi nyitás, valamint a borravaló rögzítése.

Az operatív ellenőrzési szakterület kiemelt figyelmet fordított minden olyan eseményre, ünnepre, amelyek jelentős forgalmat vonzanak, mint a Valentin-nap, húsvét, Forma-1, nyári fesztiválok, turistaszezon, black friday vagy a karácsony. A revíziók jellemzően a nyugta- és számlaadás, a szabályos foglalkoztatás, az árueredet, a készpénzkészlet és a pénztárgép összesítő adatai, a nyilvántartási és a bejelentési kötelezettségek, valamint az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek betartásának vizsgálatára irányultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik