Üzleti tippek

5G fejlesztések: kulcsszerepe lehet a neutrális szolgáltatóknak

Ma már szinte mindenki az ötödik generációs hálózat várható térhódításáról beszél, hiszen az erre épülő szolgáltatások komoly jövő előtt állnak. Az 5G bevezetése „evolúciós ugrás” lesz, jóval nagyobb változás, mint korábban a 3G-ről a 4G-re történő átállás – véli az Invitech nagykereskedelmi igazgatója.
Korábban a témában:

Az ötödik generáció forradalmian új megoldásokat hozhat a többi között az iparban, az egészségügyben, a szórakoztatásban és a közlekedésben is.

Barta Attila

„A következő generációs technológia elindulása és majdani működése szempontjából azonban van egy lényeges elem: az infrastruktúra. Igen jelentős hálózati fejlesztésekre lesz szükség, és bár főként mobilhálózati beruházásokról beszél a szakma, ne felejtsük el, hogy ennek sok más összetevője is van. Gerinc- és felhordó szinten a vezetékes hálózat a mobilszolgáltatásoknak nyújt infrastrukturális alapot ma is. Sőt, ez a jövőben még inkább így lesz, hiszen a jelenleginél nagyságrendileg több tornyot kell optikával bekötni” – mondta Barta Attila a Média Kábel Műhold kábeltelevíziós szaklapnak adott interjújában.

Az 5G igazán hatékonyan közös – vagyis mobil és fix – infrastruktúrán működtethető. Ebben az Invitech-nek mint országos lefedettséggel rendelkező, vezetékes hálózatokat működtető vállalatnak is kulcsszerepe lesz.

„Azt se felejtsük el, hogy végfelhasználói szinten a korszerű vezetékes rendszerek már ma is képesek legalább olyan átviteli sebességeket nyújtani, mint amit az ötödik generáció ígér. Tehát ezek a hálózatok ma is és a jövőben is alkalmasak bizonyos, mobilitást nem igénylő 5G típusú szolgáltatások nyújtására. Egy másik érv a vezetékes hálózatok jelentőségére az is, hogy az otthoni wifi-használatban az igények és a műszaki lehetőségek pár éven belül akár 10-20 gigabites sebességre kúsznak fel. Ezt pedig költséghatékonyan, belátható időn belül szintén csak a vezetékes hálózatok tudják biztosítani” – részletezte a szakember.

Mihez lesz szükség ilyen sebességekre?

Az elmúlt évek exponenciális növekedést ígérő előrejelzései eddig rendre beigazolódtak. Három éve 5,2, most 5,7 terabyte/fő adatmennyiséget jósolnak 2020-ra – ez körülbelül 3 millió fényképnek megfelelő adat emberenként, 2025-re pedig már 21-22 TB/fő várható.

10 éves az Invitech Datacenter
Még 2009-ben a korábbi Athenaeum nyomda épületét alakították át a 21. századi technológia követelményeinek megfelelően.

„Egy optikai szálon napjainkban akár 16 terabit/szekundum sávszélességet használhat egy szolgáltató. Kábeltelevíziós szemmel nézve ez azt jelenti, hogy az összeköttetés körülbelül kétmillió HD csatorna jelét lenne képes továbbítani egyidejűleg. Szükség is lesz ekkora átviteli és tároló kapacitásokra, mert olyan újdonságok jelennek meg, amelyek szinte három évenként alakítják át az internetfelhasználási és médiafogyasztási szokásokat. Emellett eltolódás tapasztalható a lineáris tévézéstől az internet felé, és már nemcsak a fiatalok körében igaz ez” – tette hozzá Barta Attila.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az Invitech jelentős, 10 ezer kilométert meghaladó országos gerinchálózattal rendelkezik. Adatközpontjaik – amelyek közül a DC10-III az egyetlen Tier III minősítésű Magyarországon – 3300 négyzetméteren várják az ügyfeleket.

Az infokommunikációs vállalat nagykereskedelmi igazgatója kiemelte: „neutrális szolgáltatók vagyunk, közvetlen lakossági végfelhasználóink nincsenek, ám megoldásainkkal két olyan fő szegmenset szolgálunk ki – a B2B szektort és a nagykereskedelmi partnereinket –, amelyeknek összességében sokkal összetettebb és nagy volumenű igényeik vannak. Távközlési és informatikai infrastruktúrában – hálózatban és adatközpontban – a piac meghatározó szereplői vagyunk, és ezeket a rendszereinket is folyamatosan fejlesztjük. Megoldásainkkal stabil hátteret biztosítunk ahhoz, hogy partnereink minél magasabb színvonalon, a jövő igényeire is figyelemmel tudják kiszolgálni saját ügyfeleiket”.

A teljes interjú a Média Kábel Műhold szaklapban olvasható. (Kiemelt fotó: iStock)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.