Üzleti tippek

Behálózzák életünket a felhőszolgáltatások

Ahogy az már a digitális világban lenni szokott, a cloud computing megoldásai fokozatosan, szinte észrevétlenül váltak életünk nélkülözhetetlen részévé.

Sőt, elképzelhető, hogy 10 éven belül maga a felhő, mint kifejezés is eltűnik. Ehhez arra van szükség, hogy az életünk olyan nagy része történjen a felhőben, hogy azt teljesen alapvetőnek, alapértelmezettnek vegyük. A felhőalapú számítástechnika lesz maga „A Számítástechnika”, felesleges lesz hozzátenni bármi mást. Ki mondja ma már a televízióra, hogy színestévé? – tette fel a kérdést az Invitech blogja.

A kényelemnek természetesen ára is van: a cloud computing fejlődése számos biztonsági és adatkezelési kérdést vet fel, amelyekre az ilyen rendszerek fejlesztőinek és üzemeltetőinek megnyugtató válaszokat kell adniuk. Továbbá megfelelő védelmet nyújtó technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk, nem utolsó sorban pedig a felhasználóknak is tisztában kell lenniük a biztonságos használat módjával.

Részletek az Invitech blogján.

A számítási felhő (cloud computing) egy olyan internetes megoldás, amely képes megosztani az informatikai erőforrásokat, és bárhonnan lehetővé teszi a hozzáférést hálózatokhoz, szerverekhez, tárolókhoz, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz.

Megjósolható növekedés

Az IT-szektorban természetesen sosem lehet mindent előre látni, vannak tényezők, amelyek gyorsan megváltozhatnak – akár korábban nem sejtett irányba. Sőt, arra is számtalan példa van, hogy bizonyos fejlesztések néhány évvel korábban még akár kivitelezhetetlennek tűnnek, aztán néhány hónap alatt világszerte elterjednek.

A felhőalapú számítástechnika azonban nem ilyen. Évek óta fejlődik, mára a mindennapok részévé vált, jelenléte pedig napról napra egyre erősebb lesz. Ezt igazolja az is, hogy míg két éve a Wired arról írt, hogy a megoldhatatlannak látszó technológiai problémák és sebességi korlátok miatt a felhőkorszak a végéhez közeledik. Addig a tévedésre mutat rá a LinkedIn 2019-es összegzése, miszerint a leginkább keresett hard-skillek (tudások) közt első helyen szerepel a cloud computing.

Dinamikusan nő Magyarországon is a felhőszolgáltatásokat alkalmazó vállalkozások száma. Bár a cégeknek körülbelül 18 százaléka veszi igénybe a szolgáltatók ilyen típusú megoldásait, de a növekedés üteme megegyezik az európai és nemzetközi trendekkel.

Gyülekeznek a felhők a kkv-szektor felett – és ez jó hír
50 százalékkal bővült a felhőszolgáltatások piaca Magyarországon.

A tavalyi évben az IT-szolgáltatások összessége 9-10 százalékkal bővült a hazai piacon, a felhőszolgáltatásoknál pedig ez a növekedési ütem eléri az 50 százalékot! De mivel ezen a területen Európa utolsó harmadában vagyunk, így bőven van még hová fejlődni.

Felhők között: az alkalmazásintegrációk szerepe

Az infokommunikációs vállalat blogcikke hozzáteszi: nem kell hozzá sok, és valószínűleg minden alkalmazásunk felhőben fog futni. Viszont nem ugyanabban, ez pedig komoly kihívásokat jelent. Ahhoz, hogy egyszerre több cloud megoldásban dolgozzunk, óriási és különféle adatbázisoknak kell gördülékenyen egyszerre működni, mégpedig úgy, hogy az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályozásokra is kiemelten oda kell figyelni.

Az alkalmazások egymásba integrálhatók lesznek, erre jó példa a világ egyik legsikeresebb szoftverszolgáltatója (Software as a Service – SaaS) a Slack Technologies. A Slack céges üzenetküldő alkalmazás ugyanis teljesen fennakadásmentesen működik a Trello, Giphy, Simple Poll és még számos alkalmazással együtt. Nagyjából erre lehet számítani az üzleti és magán szoftvergyártás egész területén, akár már néhány éven belül.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik