Üzleti tippek

10 éves az Invitech Datacenter

Magyarország legmodernebb, egyetlen TIER 3-as minősítésű adatközpontja Budapesten, Kőbányán, a Kozma utcában található. Az Invitech egy szakmai esemény keretében vonta meg az eltelt 10 év tapasztalatainak mérlegét a napokban.

Az infokommunikációs vállalat jogelődje még 2009-ben a korábbi Athenaeum nyomda épületét alakította át a 21. századi technológia követelményeinek megfelelően. Az Invitech pedig azóta is folyamatosan fejleszti a datacentert, így az utóbbi 10 év alatt is jelentős bővülésen ment keresztül a létesítmény – igazodva az ICT-piac újabb és újabb elvárásaihoz.

Az adatközpont szolgáltatási színvonalának fenntartása éves szinten több száz millió forintos ráfordítást igényel, az Invitech 2017 év végi bejelentése szerint a további beruházásokra és a következő 10 év üzemeltetésére hozzávetőleg 4 milliárd forintot fordítanak.

Látványosan bővül a generált adatforgalom

Kevés olyan, rohamosan változó ágazata van a gazdaságnak, mint az infokommunikáció. A gyors fejlődés egyik szemléletes példája a világszerte egyre nagyobb számban létesülő szerverparkok látványos terjedése.

Az üzleti és magánfelhasználók által generált óriási adatmennyiség és a bérelhető üzleti informatikai szolgáltatások térnyerése mellett, az IT-biztonság egyre hangsúlyosabbá válása is a szigorú nemzetközi sztenderdek alapján létesített datacenterek igénybevételét indokolják.

A kezdetek

Az Invitech jogelődje, az Invitel még 2009-ben alakította át a korábbi Athenaeum nyomda épületét. A létesítmény mellett szólt a többi között az ideális, robusztus szerkezet, a kiváló áramellátás, valamint a jó megközelíthetőség.

10 éves évforduló

Visszatekintve a 2008-as gazdasági világválság az adatközponti piacra is rányomta bélyegét. Idővel azonban a gazdaság is magára talált, és az Invitech is kivívta teljes értékű helyét az IT- és az adatközponti szolgáltatók között – hangzott el a 10 éves évforduló alkalmából megtartott ügyféltalálkozón. Ezt mutatja az is, hogy a 10 legnagyobb hazai pénzintézet közül három is már az induláskor kitüntette bizalmával az új Datacentert.

Az Invitech ma úgy látja: helyes volt a tíz évvel ezelőtti döntés az adatközponti üzletág elindításáról. A cég ezért két évvel ezelőtt újabb szintet lépett a szolgáltatás színvonalában azzal, hogy átadta Magyarország legkorszerűbb szervertermeit.

A beruházás során az épületben minden ellátási útvonal – például az adatátvitel, villamosenergia-betáplálás és hűtés – úgy lett kialakítva, hogy az üzemfolytonosság egy-egy alrendszer kiesése esetén is fenntartható legyen. A régióban is kiemelkedő minőséget nyújtó központban még karbantartás, berendezéscsere vagy bármilyen más, nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak a szolgáltatási paraméterek.

Kimagasló minősítés

Az Invitech új adatközpontja már indulásakor is komoly figyelmet vívott ki azzal, hogy a létesítmény tervdokumentációja, majd a megvalósult infrastruktúra is elnyerte az ún. TIER-III minősítést. A technológiai fókuszú TIER rendszert egy általánosan elismert, gyártófüggetlen tanúsító szervezet, az 1993-ban alakult Uptime Institute dolgozta ki. Az intézetet globális adatközpont-hatóságként is szokás emlegetni.

Az Uptime Institute tanúsítása szerint az Invitech DC10-III-as adatközpontja a TIER 3 kategória biztonsági szabványainak is megfelel. Ez pedig azt is jelenti, hogy Magyarország legnagyobb biztonsági fokú datacenterének számít.

Budapesttől 450 kilométeren belül a DC10 az egyetlen TIER 3-as minősítésű adatközpont, a régiós országokban is csupán három hasonló létesítmény található.

Az Invitechről

A vállalat Magyarország egyik vezető telekommunikációs- és infrastruktúra-megoldásszállítója, amely több mint 6000 vállalati és nagykereskedelmi ügyfelének nyújtja menedzselt infokommunikációs szolgáltatásait.

Portfóliójába szélessávú üzleti internet-, adatközponti- és felhőmegoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak. A társaság infrastruktúráját 10.450 kilométer hosszú optikai hálózat, 6.500 hálózatba kötött épület és több mint 3.000 négyzetméter adatközpont alkotja. Ennek része hazánk egyetlen TIER-III tanúsítással rendelkező datacentere is. A vállalat 23.000 végfelhasználó IT-eszközeit üzemelteti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik