Üzleti tippek

Virtuális diagnózis és teleradiológia: ilyen is lehetne az egészségügy

Újabb magyar startupok kerültek be az európai egészségügyi innováció élvonalába.

Két magyar csapat, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25.000 eurót a harmadik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards startupversenyen.

A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két hazai, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat. Az európai országoknál mérsékeltebb innovációs szinten lévő 13, Regional Innovation Scheme Programme (RIS) országból érkező 116 pályázó közül választották ki a 15 továbbjutó csapatot.

Az oktató alkalmazást kifejlesztő InSimu Patient csapata applikációjuk segítségével lehetővé teszi, hogy orvosok, orvostanhallgatók és medikusok virtuális betegeken gyakorolhassanak és a valós élethez hasonló diagnózisokat állíthassanak fel.

A másik sikeres magyar résztvevő pedig a Sineko, melynek GRAID szoftvere a radiológiai jelentések lefordításával forradalmasítja a nemzetközi teleradiológiát. Az általuk kidolgozott GRAID egy szinoptikus jelentéskészítő asszisztens, melynek segítségével jól strukturált és több nyelvre is könnyen lefordítható orvosi jelentések készíthetők.

Orvosnál vagy kórházban járt? Így segíthet hamarosan a véleményével
Egy InnoMax-díjas fejlesztés strukturáltan gyűjtené össze a tapasztalatokat.

Az EIT Health a kiválasztott csapatok számára három találkozót is szervez, ahol potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel nyílik lehetőség a termékük vagy szolgáltatásuk validálására. A négy hónapos program után tíz csapat jut tovább a novemberben megrendezendő InnoStars Awards döntőbe, ahol az első helyezett további 25.000, a második 15.000, a harmadik pedig 10.000 euró támogatást kap.

A szervezet 2 milliárd eurót fordít az európai egészségügyi szakemberek szaktudásának fejlesztésére, valamint felkutatja és támogatja Európa legnagyobb tehetségeit, továbbá innovatív gyógyászati termékek és megoldások kereskedelmi forgalomba hozásába fektet be. Ez az egyik legnagyobb közfinanszírozású egészségügyi kezdeményezés, amely az Európai Bizottság és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik