Üzleti tippek

A jövő hálózatait építi az Invitech

Mára már közismert rövidítések jelzik a technológiai fejlődés útját: a legismertebbek közé tartozik az 5G, a dolgok internete (IoT), a mesterséges intelligencia (AI) és a kiterjesztett valóság (AR) is. Az Invitech nemcsak szerepet kíván vállalni ezek elterjedésében, hanem már kézzelfogható eredményeket is fel tud mutatni.

„A cégcsoport például jelentős IT- és felhőkompetenciát épített ki az elmúlt évek során. Továbbá a sikeres pilot programok alapján kialakított IoT-szolgáltatásainkat és platformunkat IoT Insights néven tesszük elérhetővé az üzleti ügyfelek számára” – emelte ki a vállalat nagykereskedelmi és hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettese a Média Kábel Műhold című szaklapnak adott interjújában.

Az Invitech közismerten megkerülhetetlen a hazai telekommunikációs és infokommunikációs infrastruktúra területén. A nem túl távoli jövő változásai, a digitalizáció és az automatizáció sávszélesség-igénye még inkább fel fogják értékelni ennek jelentőségét. Az egyre nagyobb kiterjedésű és kapacitású, magas rendelkezésre állású, optikai alapú hálózati infrastruktúra pedig nélkülözhetetlen lesz – vetítette előre Kis Albert.

A szakember hozzátette: „úgy látjuk, mindenképpen érdemes invesztálnunk az infrastrukturális fejlesztésekbe a hosszú távú értékteremtés érdekében. Ebben jelentős üzleti potenciál rejlik, és megvan hozzá a kompetenciánk is, hiszen már ma is a vállalatunk működteti az ország egyik legnagyobb, több ezer kilométeres hálózatát”.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az ICT-cég a jövőben kiemelten foglalkozik a dedikált hálózatfejlesztéssel is. „Ez azt jelenti, hogy nemcsak akkor építjük tovább rendszereinket, ha arra megrendelés érkezik, hanem felkészülünk ügyfeleink jövőbeni igényeinek kielégítésére is. Így ők bármikor, bárhol hozzáférhetnek fizikai infrastruktúránkhoz és ICT-megoldásainkhoz” – részletezte Kis Albert.

A nagykereskedelem képezi a fejlesztéseik fő motorját

Természetesen változatlanul meghatározóak a társaság számára az üzleti végfelhasználók, így a közepes és a nagyobb vállalatok. Ugyanakkor a „szolgáltatók szolgáltatójaként” az Invitech meghatározó szereplő a távközlési szektor nagykereskedelmi szegmensében is. Ügyfelei közé tartozik lényegében az összes hazai távközlési piaci szereplő.

Úton az 5G felé

Az ötödik generációs mobilszolgáltatások is hatalmas üzleti jövő előtt állnak, leggyakrabban az önvezető autózást, a távgyógyítást és az IoT-alkalmazásokat említik felhasználási lehetőségként.

Ígéretes jövő előtt áll a dolgok internete – a magyar piacon is
Az Invitech nagy lehetőséget lát a mezőgazdaságban, az építőiparban és az ügyfélkiszolgálásban is.

„Abban mindenki egyetért, hogy nagy változásokat hoz a technológia, a kérdés csak az, hogy mindezt hogyan lehet üzletileg is működőképes formában hasznosítani. Egy dolog azonban biztos: igen jelentős hálózati fejlesztésekre lesz szükség. És bár részben mobilhálózati beruházásokról van szó, úgy gondolom, hogy az 5G-nél a közös infrastruktúra-modell egyre gyakoribb lesz. Ebből adódóan az olyan cég, mint az Invitech, amely a háttérben semleges infrastruktúrát biztosít több szolgáltatónak, fontos szerepet fog játszani” – emelte ki a hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik