Üzleti tippek
A Man writing a complex formulae on a blackboard

Akadálymentes matekoktatás is nyert az innovációs versenyen

A technológia adta lehetőségek előrelépést hozhatnak a látássérült emberek oktatásában és foglalkoztatásában is.
Korábban a témában:

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány idén már második alkalommal nyerte el az Invitech InnoMax Díjat a nonprofit kategóriában. A tavalyi innovációs verseny során egy olyan Braille-írás átalakító és szerkesztő alkalmazás ötletével kerültek be a legjobbak közé, amely a hagyományos dokumentumokból Braille-kijelzőn vagy nyomdai kiadványként pontírású dokumentumot készít. Idén a természettudomány és az oktatás témakörében nyújtottak be egy szintén nyertes fejlesztési anyagot.

Cloud computing technology make data storage securely available everywhere from all devices
Ismét kiosztották az InnoMax Business és Nonprofit Díjakat
Idén főként a fenntarthatóság és a tudásfejlesztés állt a nyertes pályázatok fókuszában.

Az alapítvány a látássérült diákok matematika tanulását szeretné segíteni – mégpedig azzal, hogy az 5. osztálytól 12. osztályig kiadott matematika tankönyvekhez akadálymentesítést segítő elektronikus tréninganyagot dolgoznak ki. A cél a gyengénlátó és vak gyermekek oktatásához szükséges matematikai jelek lefordítása beszéddé.

Az Invitech Solutions idén nyolcadik alkalommal osztotta ki az InnoMax-díjakat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Business és Nonprofit kategóriában keresték a legjobb hazai fejlesztéseket.

A MathML jelenti az áthidaló megoldást

„Szeretnénk akadálymentessé tenni a látó tanár és a látássérült diák írásbeli kommunikációját, a feladatok kiosztását és a megírt dolgozatok kiértékelését. A látó tanár természetesen a síkírást vagy az elektronikus dokumentumokat használja, a látássérült diákoknak pedig például a Braille-írás áll rendelkezésükre, vagy az a beszélő számítógép, amely a szöveges dokumentumokat képes felolvasni” – vázolta Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„A reál tantárgyak esetében azonban előkerülnek olyan szimbólumok és képletek, amelyek grafikai jellel vannak megjelenítve, ilyen lehet például a gyökjel. Ezeknél a témaköröknél fontos kérdés, hogy miként tudja ezeket a fogalmakat a tanár megértetni a diákkal, és amikor a tanuló megoldja a feladatát, akkor hogyan tudja az adott jelet vagy képletet láthatóvá tenni a tanár számára. Ezekre a kérdésekre kerestünk egy mindkét fél számára kezelhető közös nyelvet, a választ pedig a MathML matematikai leíró nyelvben találtuk meg” – fejtette ki az alapítványi vezető.

A MathML segítségével a weblapokon matematikai tartalmakat és tudományos képleteket lehet megjeleníteni – oly módon, ahogy azok megjelennek a papíron. A JAWS képernyőolvasó program pedig abban segít a látássérült felhasználóknak, hogy képes az Internet Explorerben és a Firefoxban a MathML kifejezéseket felolvasni.

Az alapítvány az Invitech InnoMax díjjal járó pénzjutalmat a MathML tréninganyag kidolgozására fordítja.

Szoftverek és szemléletváltás segítene a munkaerőpiacon

Kérdésre válaszolva Szuhaj Mihály elmondta: két területen kellene előrelépés ahhoz, hogy a fogyatékos és ezen belül a látássérült emberek nagyon számban dolgozhassanak a piaci cégeknél. „Egyrészt olyan technológia, olyan szoftverrendszerek és számítógépes eszközök szükségesek, amelyek segítik a látássérült munkavállalók akadálymentes munkáját. A másik tényező pedig a cégeken belüli vezetői szemlélet. Fontos lenne, hogy elfogadják és nyitottak legyenek arra, hogy a fogyatékos és nem fogyatékos munkatársak eredményesen tudnak együtt kreatív, alkotó munkát végezni” – összegezte a kuratóriumi elnök.

A vezető pozitív előrelépésnek tartja az integrált oktatást, és abban bízik, hogy azok a diákok, akik számára természetes, hogy fogyatékos osztálytársaik is vannak, majd felnőttként az üzleti életben, vezető beosztásban is nyitnak a fogyatékos emberek foglalkoztatása felé.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

NEW YORK - APRIL 26: Robert Morgenthau, District Attorney of New York County, poses for a portrait in a courtroom next to a flag of New York State on April 26, 2000 in New York City, New York. (Photo by Karjean Levine/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.