Üzleti tippek

Digitális térképpel is segítheti a városszépítést a Járókelő.hu

A 2012-ben indult oldal népszerűségét jól mutatja, hogy már több mint 20 ezer bejelentést kezeltek. Újabb elismerésként idén tavasszal az Invitech InnoMax Díjat is elnyerték a nonprofit kategóriában.

A Járókelő.hu célja, hogy tudatosabbak legyünk az épített környezettel, saját lakókörnyezetünkkel kapcsolatban. Szeretnénk elérni, hogy Magyarország összes nagyobb településén jelen legyünk, jelenleg tucatnyi városban működik a szolgáltatásunk. Budapesten például olyan sok bejelentést kapunk, hogy a hét mindegyik napján van önkéntesünk, aki segít a beküldött ügyek kezelésében – mondta Le Marietta, a magyar projekt alapítója, a Járókelő Közhasznú Egyesület ügyvivője.

A Járókelő.hu a köztéri problémákról szóló bejelentések online kezelésével, az illetékesekhez való továbbításával és az elért megoldások megjelenítésével foglalkozik. Az egyesület által fenntartott weboldalon bárki bejelentést tehet. Ezt követően a folyamat mindvégig nyilvános, így minden fejlemény nyomon követhető, ami akár a gyorsabb megoldásban is segíthet.

Jobban megismerheti a környezetét

Az Invitech Solutions által kiírt InnoMax-pályázatra egy speciális térképoldallal nevezett be az egyesület. Azt szeretnék elérni, hogy a bejelentések – amelyek például kátyúkat, hiányzó szemeteseket vagy akár hiányzó zebrafelfestéseket mutatnak be – kerüljenek fel egy online térképre. Ezáltal az érdeklődők időpont és helyszín szerint részletesen ki tudják majd keresni a bejelentett, illetve már folyamatban lévő ügyeket.

Nagyon sokszor kapjuk azt a visszajelzést a felhasználóinktól, önkénteseinktől, hogy szeretnék a saját lakókörnyezetük problémáit részletesebben megnézni az oldalon. A térkép ebben is segít majd. A fejlesztéstől azt is várjuk, hogy az adott környéken lakók tudatosabbak lesznek a saját környezetükkel kapcsolatban, tudni fogják, hogy milyen problémák vannak, mire kell odafigyelni. Másrészt az oldalunk arra is rámutat, hogy milyen költségei vannak a különböző problémák, így például a rongálások kijavításának. Fontos, hogy a köztéri fejlesztések megóvására a saját közösségeinkben is felhívjuk a figyelmet.

Társadalmi befektetés az infokommunikációs vállalat díja

„Azt gondolom, hogy az InnoMax Nonprofit Díj egyfajta társadalmi befektetés is, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy jobban tudjuk végezni a munkánkat. A díjjal járó támogatás olyan fejlesztést tesz lehetővé, amelyet eddig erőforrás hiányában nem tudtunk megvalósítani. A digitális térképpel a felhasználóinknak, a városlakóknak és remélhetőleg az önkormányzatoknak is tudunk segíteni” – emelte ki Le Marietta.

A Járókelő alapötlete Nagy-Britanniából származik, ahol a FixMyStreet nevű honlap segíti a helyi problémák összegyűjtését. A magyar oldal egy szlovák kezdeményezéssel együtt indult. Az ügyvivő szerint „ez egy olyan ötlet, amelyet máshol is meg lehet honosítani, hiszen hasonlóan működnek az európai nagyvárosok. Nemcsak a kerületek és a szolgáltatói szintek, de bizony a problémák is nagyon hasonlóak”.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.