Üzleti tippek

Még mindig férfiuralom van a hazai cégeknél

A női cégvezetők aránya minimálisan, 34-ről 34,2 százalékra emelkedett tavaly, míg a cégtulajdonosok terén fél ezrelékpontos visszaesést követően 42,64 százalék a női tulajdonosok aránya.

A 250 fő feletti cégek körében a női vezetővel működő vállalkozások aránya 0,9, míg a női tulajdonossal rendelkező társaságok aránya 2,2 százalékkal emelkedett – áll a Bisnode Magyarország Kft. elemzésében, melyet nőnap alkalmából tett közzé a vállalat.

Évről évre újabb és újabb felmérések vizsgálják a nők és a férfiak munkaerőpiaci helyzetének alakulását, ami nem meglepő, hiszen európai és globális szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kap a nemek közötti egyenlőtlenségek rendezése.

A KSH adatai szerint 2015-ben a nők átlagosan 16 százalékkal alacsonyabb fizetést vittek haza, mint férfi kollégáik, de a fizetések közti különbség a vezető pozíciót betöltők körében ennek akár kétszerese is lehet.

A legmagasabb – csaknem 20 százalékos – eltéréssel a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon találkozhatunk, míg a legalacsonyabb – átlagosan 8 százalékos – különbséget az észak-alföldi megyékben mérték.

A nők foglalkoztatási rátája ugyan némileg javult a tavalyi év folyamán, ám még így is mindössze a gazdaságilag aktív (15-74 év közötti) nők 51,3 százaléka tud elhelyezkedni. Ez a szám majdnem 14 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiak esetében.

Csalóka adatok

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben találkozhatunk legalább egy női vezetővel, ami önmagában szép számnak tűnik, ám még mindig alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdaságilag aktív lakosság több mint felét nők alkotják.

2016-hoz képest ez nem jelent különösebb változást, hiszen a növekedés mértéke nem érte el a 0,2 százalékpontot sem. Jellemzően inkább a kisebb (10 fő alatti) létszámmal rendelkező vállalkozások esetében találkozhatunk az országos átlagot (34,22 százalék) megközelítő arányokkal, a nagyobb vállalkozások esetében viszont már gyengébb értékekkel kell szembesülnünk.

Biztató jel ugyanakkor, hogy az 1-9 fős cégeket leszámítva, minden létszámkategóriában növekedett a női vezetők aránya az elmúlt év folyamán. Az 50 és 249 fő közötti társaságok 26 százalékában, míg a legnagyobb, 250 fő feletti alkalmazotti létszámmal működő vállalatok csaknem negyedénél találkozhatunk legalább egy női vezetővel. A kizárólag nők által vezetett társaságok pedig a működő cégek számának mindössze 26,3 százalékát teszik ki.

Van még hová fejlődnünk, hiszen az Európai Unió tagjaként felénk is elvárás, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégeink körében a vezetők legalább 40 százalékát nők alkossák.

Észak vs. nyugat

A női vezetők aránya Észak-Magyarországon a legmagasabb, itt a cégek 35,35 százalékánál találkozhatunk nővel a felsővezetésben. A Nyugat-Dunántúlon a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 33 százalékot tesz ki a női vezetővel működő cégek aránya, ami minimális növekedést jelent 2016-hoz képest. A legnagyobb – negyed százalékpont közeli – növekedést a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon mérték.

Tulajdonosi körkép

A hölgyek a tulajdonosi körben markánsabban képviseltetik magukat, mint a vezetői székben, országosan a cégek 42,64%-a rendelkezik női tulajdonossal. A magyar gazdasági társaságokat alkalmazotti létszám szerint csoportosítva a 250 fő feletti cégeknél találkozunk a legritkább esetben – 34,1 százalékuknál – női tulajdonossal. Ez több mint 2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A tulajdonosokra is igaz az a tendencia, hogy a kevesebb, mint 10 főt foglalkoztató cégeknél találkozhatunk hölgyekkel a legnagyobb arányban. Arányaiban a leginkább „vállalkozó kedvű” nőket a Dél-Dunántúlon találjuk, ebben a régióban a cégek 43,76 százaléka rendelkezik női tulajdonossal. A legalacsonyabb, 42 százalékos arány Közép-Magyarországon mérhető.

A csak nők tulajdonában álló vállalkozások alig 15 százalékát teszik ki a működő társaságok számának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik