Üzleti tippek

Digitális szakadékban a magyar cégek

A 12 éves számítógépek sem ritkák a hazai vállalkozásoknál.

A digitális felzárkózásban segíthet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara projektje: fél év alatt már több mint 1300-an csatlakoztak a Modern Vállalkozások Programjához.

Friss hazai kutatás igazolja, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai lemaradottsága az európai átlaghoz viszonyítva aggasztó méreteket ölt. Sokan érzik, hogy egyre égetőbb lenne racionalizálni a munkafolyamatokat informatikai megoldásokkal, mégis hezitálnak.

A megkérdezett cégvezetők mintegy fele nem alkalmaz IT-munkatársat cégen belül, a legrégebbi számítógépek életkora pedig a 12 évet is eléri.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) közösen olyan szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programot hívott életre, amely a vállalkozások digitális fejlődésének előmozdítását, ezzel versenyképességük fokozását segíti informatikai technológiák és megoldások bevezetésével.

Kott Ferenc, az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke elmondta, hogy az előzetes várakozásokat igazolták a cégeknél tett helyszíni látogatások. A hazai kis- és mikrovállalkozások nagy része nem rendelkezik elég információval a digitális technológiákkal kapcsolatban, a vállalati informatikai alkalmazások előnyeit nem ismerik, sokszor bizalmatlanok azokkal szemben. Ezen hatékonyan segít az országszerte működő 29 tanácsadó, akik felmérik a cégek informatikai helyzetét és fejlesztési tanácsokat fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a korszerű vállalati IKT-eszközök, illetve kiemelten az üzleti szoftverek és IT-szolgáltatások használata révén a cégek bevételei növelhetők, kiadásaik optimalizálhatók és hatékonyságuk javítható.

Üzleti tipp: újabb pályázati lehetőség

Ősszel jelenik meg a GINOP 3.2.2 ’Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása’ kombinált pályázat, melynek kerete: 17,5 milliárd + 21,9 milliárd forint. Ennek keretében vállalati IKT-fejlesztésekre támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régióban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások minden ágazatban, az agrártermelő és halászati cégek kivételével. A felhívás tervezete jelenleg partnerségi egyeztetésen van a palyazat.gov.hu-n” – közölte Kara Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik