Üzleti tippek

Több garancia kellene a hitelezéshez

Növelni kellene a vállalkozásoknak adott hitelgaranciák GDP-hez mért arányát Magyarországon – véli a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Urbán Zoltán az MTI-nek kifejtette: a múlt héten Törökországban, a világ garanciaszervezeteinek éves közgyűlésén megállapították, hogy az ázsiai fejlett államokban, Japánban és Dél-Koreában a garanciavállalások GDP-hez mért aránya jelentős szintet, 6-7 százalékot ér el.

Az OECD kimutatásai szerint Magyarországon jelenleg ez az arány 1,4 százalék. Magyarország a garanciák GDP-hez mért arányát tekintve világviszonylatban a 6. helyen, míg Európában a harmadik helyen áll, az országot csak Portugália és Olaszország előzi meg az Európai Unióban.

Van, ahol fedezet nélkül is alacsony a bukási arány

A vezérigazgató szerint a mérték esetleges növeléséhez szükség lenne a jogszabályok változtatására is, amit a gazdasági kormányzattal együtt vizsgálnának meg. Példaként hozta, hogy a magyar szabályozás szerint a Garantiqa fedezet nélkül nem adhat garanciát, míg Dél-Koreában és Japánban a kis- és középvállalkozásoktól bizonyos összeghatár alatt, jellemzően a mikrovállalkozásoktól nem kérnek fedezetet kezességnyújtáskor, ennek ellenére a bukási ráta csupán 2 százalék körüli.

A társaságnál ez a mutató tavaly 5,97 százalék volt, ami szerinte szintén nagyon jónak mondható. Ez is bizonyítja, hogy az állam számára az egyik leghatékonyabb eszköz a gazdaság élénkítésére és a kkv-szektor támogatására a hitelgarancia nyújtása – tette hozzá.


Fotó: Neményi Márton

Urbán Zoltán, aki egyúttal 2010 óta az Európai Beruházási Bank (EIB) igazgatóságának tagja, elmondta: az EIB is kiemelt célnak nyilvánította a kkv-knak, valamint a mikrovállalkozásoknak adott hitelek és kezességvállalások bővítését. A vezérigazgató arra is kitért, hogy a magyar jegybank növekedési hitelprogramjába is egyre jobban be kívánnak kapcsolódni, ezt is segíti majd a kezességre szóló kérelmek elektronikus ügyintézése.

A társaság a hazai kezességvállalási piacon 74,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Garantiqát még 1992-ben a magyar állam, a jelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította. A vállalat részvényeinek 30,7 százaléka a kormány, 46,84 százaléka a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., 22,46 százaléka pedig 20 magyarországi pénzintézet tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik