Üzleti tippek

A cégek harmada számít adóemelésre

Az elmúlt egy év folyamatos növekedése után a harmadik negyedévben nem javult tovább a vállalkozások bizalma, a cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv-index -10 ponton stagnál.

„A mutató stagnálása mögött valójában az áll, hogy a vállalkozások helyzetét meghatározó több tényező is jelentősen elmozdult, ugyanakkor ellentétes irányba, így azok hatásai kioltották egymást. A harmadik negyedévben legnagyobb mértékben, mintegy 20 ponttal, a közterhek várt változását jelző részindex emelkedett. Ennek az oka, hogy számottevően lecsökkent a növekvő közterhekre számító cégek aránya. Jelenleg csupán 30 százalékuk véli úgy, hogy a következő egy év során növekedni fognak az adó- és járulékterhek, ami négy éve a legalacsonyabb érték” – összegezte Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Saját versenyhelyzetük megítélésével kapcsolatban azonban jelentősen pesszimistábbak lettek a társaságok. A megkérdezett cégvezetők csupán 23%-a gondolja úgy, hogy javulni fog helyzetük a versenytársaikhoz képest.

Nagyobb csökkenés tapasztalható még a vállalati hitelkamatok várt változásával kapcsolatban is, mivel a jegybanki kamatcsökkentési ciklus befejeztével a kkv-k ismét a hitelkamatok nagyobb mértékű, 0,8 százalékpontos emelkedését valószínűsítik.

Pénzügyeiket is pesszimistábban látják, hiszen a harmadik negyedévben az árbevétel esetében 1 százalékponttal, míg a nyereségnél 0,5 százalékponttal kisebb növekedésre számítanak a második negyedévhez képest.

A cégméretet tekintve az látható, hogy a kkv-szektoron belül a jellemzően leginkább optimista középvállalkozások bizalma is most enyhén a negatív tartományba fordult, és -4 ponton áll. Ezzel együtt továbbra is a mikrovállalkozások várakozásai a legnegatívabbak.

Ebben a negyedévben a szolgáltatások és a mezőgazdasági szektor bizalma fordult el pozitív irányba. Mindez főként annak köszönhető, hogy nőtt a közterhek csökkenésére számítók aránya, illetve a pályázati források megítélésével kapcsolatban is javulás történt. Ezzel szemben az ipari és a kereskedelmi cégek várakozásai romlottak, vélhetően azzal összefüggésben, hogy a belföldi és az exportkereslet tényleges élénkülése elmarad az év eleji felfokozott várakozásoktól. Az ipari cégek ezért az előző negyedévhez képest kisebb árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik