Üzleti tippek

Kapósak az olcsó hitelek

Jól jön a kedvezményes jegybanki segítség a kkv-hitelezésben, de a növekedési hitelprogramon túl továbbra sincs nagy áttörés, óvatosak a cégek és a bankok is.

A növekedési hitelprogram keretében már a GDP több mint 3 százalékának megfelelő összeget használtak fel.

„Érdemben hozzájárult a hitelezési fordulathoz a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), amelynek az első és második szakaszában az eddig felhasznált összeg több mint 1080 milliárd forintra, a GDP 3,1 százalékára rúg” – mondta Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A Napi Gazdaság konferenciáján Nagy Márton kiemelte, hogy az nhp európai, de nemzetközi összevetésben is az egyik legnagyobb volumenű hitelösztönző program.

Megállt a zsugorodás, de…

Elmondta azt is, hogy a jegybank monetáris tanácsa év végén dönt az nhp jövőjéről az alapján, hogy a program nélkül hogyan működne a hitelpiac és a bankrendszer. Úgy véli, az nhp nélkül a kkv-szektor hitelállománya évente 5-6 százalék körüli mértékben zsugorodott volna, most pedig stagnál vagy enyhén nő. A legfrissebb adatok szerint a kkv-hitelállomány közel 27 százaléka a növekedési hitelprogram keretében született.

Az ügyvezető igazgató jelezte, “valamikor vissza kell térni a piaci hitelezésre”, de egyelőre a növekedési hitelen kívüli hitelezésben semmi változás nincs, az nem mozdult meg.

Az nhp hozzájárul a GDP növekedéséhez is, és eddig 0,5-1 százalékkal bővítette a bruttó hazai terméket. Az eddig felhasznált összeg több mint 40 százaléka új beruházási hitel.

A harmadik negyedév lehet a legintenzívebb

Így látja a K&H Bank. A pénzintézet piaci részesedése az nhp második szakaszában 20,5 százalék, így az első félévben kihelyezett hitelek közel ötödét a K&H nyújtotta a kkv-knak.

„A második szakaszban lényegesen hangsúlyosabb szerepet kapnak az új beruházásokra – leginkább kapacitásbővítésre és technológiafejlesztésre – fordítandó hitelek, amelyek több hónapos tervezést, projekt-előkészítést igényelnek. Ezért arra számítunk, hogy az MNB hamarosan a program folytatásáról, meghosszabbításáról is dönthet” – összegezte Hodina Péter, a bank vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik