Üzleti tippek

Áttörés jöhet az eltűnt gyermekek internetes keresésében

Külföldön már bevált az az online keresőmodul, amelyet a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az ORFK és az Invitel közösen dolgoz ki a jövőben. A fejlesztési ötlet idén a civil kategóriában InnoMax Díjat kapott.

Magyarországon évente 12-13 ezer gyermek eltűnését jelentik a rendőrségnek. Sajnálatos fejlemény, hogy a szám növekvő tendenciát mutat. A csellengők 80-85 százaléka gondozásból, így gyermekotthonokból, nevelőszülőktől szökik meg. „A gyermekeltűnés nagyon sokarcú jelenség, amelynek európai szintű hasonlóságai vannak. Például a gondozásból szökés Európa-szerte nagyon magas arányt mutat” – magyarázta a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az alapítvány által működtetett lelkisegélyvonal, a 116 111-es szám több mint 20 éve várja a fiatalok hívásait, 2008-tól pedig uniós támogatással létrehozták az Eltűnt gyerekek vonalát, a 116-000-ás számot is. Az uniós törekvés célja, hogy minden tagállamban ugyanazok legyenek a hívószámok, és azok egységes színvonalon tudják biztosítani az alacsony küszöbű gyermekvédelmi szolgáltatást.


Forrás: Fotolia

„A segélyvonal fő célja a segítségnyújtás, a szakmai koncepció része, hogy hatékonyabb legyen a keresés, a megtalálás és az újabb szökések megelőzése. Fontos, hogy anonim módon lehet minket felhívni. A szökés háttérben nagyon sokszor súlyos bántalmazás húzódik meg akár a gyermek otthonában, akár a gondozási helyén. Számos esetben kiderül, hogy a kortársai, a szülők vagy a nevelők bántalmazzák. Gyakori az is, hogy olyan összetett probléma áll a háttérben, amelyet a gyermek nem tud egyedül megoldani, és nem lát rá más megoldást, mint hogy kilép az adott helyzetből. Ez azért nagyon veszélyes, mert amikor úton van, akkor nincs szülői, gondozói segítség, és számos veszély leselkedik rá, ami tovább mélyítheti a problémákat. Például bevonhatják bűncselekményekbe vagy ezek áldozatává válhat, prostitúcióra kényszeríthetik, és az is kimutatható, hogy a droghasználat és a csellengés között szoros az összefüggés” – magyarázta Papp Zsuzsanna.

Facebookos keresés helyett…

Biztosan sokaknak ismerős, amikor a közösségi portálokon tömegesen osztják meg az internetezők az eltűnt gyermekek, felnőttek fotóit. A szakértő szerint a jelenségnek kettős üzenete van. Egyrészt ott az emberekben a késztetés és a jó szándék, hogy ilyen módon is segítsenek. Másrészt viszont ezek a posztok jól rámutatnak arra, hogy milyen hiányosságai vannak az online kereséseknek.

Az internetes keresés szabályai

Csak a szülő vagy a gyám hozzájárulásával lehet az eltűnt gyermeket – fotóval, adatokkal – keresni.

Rendkívül fontos, hogy előzetesen a rendőrséggel is egyeztetni kell, és ők döntenek arról, hogy a nyomozás és a keresés szempontjából indokolt-e az internetes megosztás.

Arra is kell(ene) vigyázni, hogy legyen utánkövetés. Tehát ne forduljon elő, hogy a megtalált gyermek fotója még évek múlva is „kering” a közösségi portálokon. A tömeges megosztások egyik hátulütője, hogy a bejegyzések, telefonszámok levétele, utólagos módosítása megoldhatatlan.

A fejlesztési ötletükkel InnoMax Díjat nyertek

A Kék Vonal Alapítvány már régóta tervezi, hogy speciális honlapot hoz létre, amelyen biztonságos feltételek mellett, jól átláthatóan, a rendőrség közreműködésével keresik a csellengőket. A szakmai hátterük megvan ehhez, de az informatikai, technikai segítség eddig hiányzott. Ezért is pályáztak az Invitel InnoMax Díjára, amelyet idén először már nemcsak a cégek, hanem a civilszervezetek számára is kiírtak. Papp Zsuzsanna a díj kapcsán elmondta: bízik benne, hogy az Invitel kezdeményezése már egy jelzés a for-profit szektor részéről, hogy megvan a szándék a civil és nonprofit kezdeményezések támogatására.

„Több nemzetközi partnerszervezetünk működtet olyan keresőmodult, amelyet mi is szeretnénk létrehozni. Ezek közül talán a legismertebb a Nagy-Britanniában működő Missing People, de a Missing Children Europe számos tagszervezete is használ hasonló képkereső programot a weblapján” – tette hozzá a szakértő.

Magyarországon az internetezők számára elérhető adatbázis a Police.hu egyik aloldalán működik, illetve civilszervezetek és magánszemélyek által több online kezdeményezés is született.

A Kék Vonal Alapítvány programja abban térhet el ezektől, hogy egyrészt kizárólag gyermekek keresésére fejlesztik, másrészt gyermekvédelmi szempontból a nemzetközi szakmai kritériumok alapján működik majd.

A tervezett keresőmodul előnyei

Jól átlátható programban lehet keresni a név alapján vagy például az eltűnés helye, a vélelmezhető feltalálási hely szerint.

Csak a rendőrség által jóváhagyott adatok és fotók tölthetőek fel. A lokális kereséshez a honlapról külön poszter is letölthető.

Ha valaki látta az eltűnt személyt, akkor ezt közvetlenül bejelentheti egy internetes adatlapon keresztül, illetve olyan opció is létezik, hogy aki saját magát látja az oldalon, az is üzenhet.

Akit megtalálnak, annak leveszik az adatait, és kikerül egy üzenet, hogy köszönik a keresést.

A brit példa alapján elmondható, hogy ez az internetes oldal védett, jól szervezett felületnek számít. Például kiszűrik a komolytalan bejelentőket, több ponton rákérdeznek a bejelentő adataira, és akár rendőrségi kontaktot is kérnek, hogy kivel van kapcsolatban. További tapasztalat, hogy a szökésben lévő gyermekek szívesebben felveszik a kapcsolatot a civilszervezetek által működtetett weboldallal, mint a hatósággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik