Üzleti tippek

A forintgyengülés odacsapott az ingatlanpiacnak is

Erősebben kezdett az ingatlanpiac idén januárban, egy éve ugyanis 8,7 százalékkal kevesebb tranzakció történt. Az év első három hete még ennél is nagyobb ingatlan-adásvételi darabszámot sejtetett, de ez a folyamat az utolsó héten látványosan lelassult – derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.

A lassulás hátterében a forintgyengülés áll: ez mind eladói, mind vevői oldalról befolyásolta a szereplőket.

A devizahiteles eladóknak ugyanis nem kedvez a gyenge fizetőeszköz, hiszen emiatt a hitel végtörlesztésének összege jelentősen emelkedik. Vevői oldalon a hitelt felvevők bizonytalanodtak el a jegybank lehetséges válaszreakciói miatt, mivel kamatemelés esetén már más feltételekkel juthatnak forráshoz.

Másik oldalon viszont meglepően magas szintre ugrott januárban a keresletindex. A 83 pontos érték az elmúlt két év egyik legkiemelkedőbb adata, amelynek okát nehéz egyelőre megmagyarázni. Nagy kérdés, hogy ez egyszeri kiugrás vagy ezen a szinten marad a kereslet a következő hónapokban is – vélik a szakértők.

Tarol a XIII. kerület

A fővárosban messze a legnagyobb érdeklődés a XIII. kerület iránt mutatkozott. A Duna House-nál érdeklődők 17,6 százalékban biztosan megjelölték ezt a lokációt, mint potenciális vásárlási helyszínt. Szinte azonos érdeklődés övezte (16 százalékos megjelöléssel) a VI., XI., és XIV. kerületeket, majd valamivel lemaradva a VII. következett a listán. A legkisebb érdeklődés a XX.-XXIII. kerületek iránt mutatkozott. Ezek egyike sem érte el a 4 százalékot.

Lakásárak

Januárban hasonló áron, valamivel 6,7 millió forint felett vásároltak panellakást az ország két felében, de míg a keleti oldalon 111 ezret adtak egy négyzetméterért, addig nyugatabbra már 125 ezret. Ugyanezért a lakástípusért Pesten négyzetméterenként 170 ezret, Budán 197 ezret fizettek a vevők.

A téglalakások estében a keleti országrészben 144 ezret adtak egy négyzetméterért, nyugaton 160 ezret, Pesten viszont már 220 ezret. A budai oldalon szinte a keleti régiók dupláját, 283 ezret fizettek a vásárlók, a belvárosban még ennél is többet: 294 ezret átlagban.

Ezt keresik a leginkább

Nincs jelentős eltérés az idén vagy a tavaly januárban megvásárolt ingatlanok paramétereiben vidéken. A legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közötti, ami a tranzakciók 46 százalékát tette ki. Ennek nagyjából a fele volt a valamivel nagyobb, 60-80 m2 közötti adásvétel, és 11 százalék a 20-40 közöttieké.

Budán (tavaly januárral összehasonlítva) feltűnő, hogy mindegyik 10 és 30 millió közötti lakásár-kategóriában nagyobb volt a vásárlói kedv. Egy éve még 10 és 15 millió közötti volt minden tizedik tranzakció. Idén januárban szinte megduplázódott az arány, és ugyanez látható a magasabb árkategóriákban is. Pesten is kicsit a drágábbak felé érzékelhető elmozdulás a 10 millió alatti ingatlanok kárára, de így is a legtöbb eladott ingatlan (42 százalék) az 5-10 millió közöttiek közül került ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik