Pénzügy

Így szúrhatja ki a kókler ingatlanost

Az ügynök kifejezésnek kellemetlen mellékíze van, szolgáltatása viszont jól jöhet, ha tényleg profi. De honnan tudjuk, hogy az-e?

Az Otthoncentrum két vezetőjével készített interjút a Pénzcentrum.hu. Ebben beszélgettek többek között arról, hogy valószínűleg már nem fog tovább szűkülni az ingatlanpiac, és talán az árak sem mennek lejjebb.

Ingatlanpiac

A szakemberek arra számítanak, hogy a választások előtt lesznek olyan ösztönzők, amelyek élénkíthetik a piacot. A hitelezés további térnyerésében is bíznak, bár mint mondták, az ilyen tranzakciók aránya egyelőre elenyésző volt tavaly, mindössze 10 százaléknyi.

Tanácsok vevőknek, eladóknak

Az is szóba került, hogy a válság valóban hozott-e tisztulást az ingatlanközvetítői piacon, és hogy vajon miért rossz a szakma általános megítélése, illetve hogy hogyan lehet kiszúrni a kóklereket.

Tanácsaik: eladóként azt érdemes megnézni, milyen lett az elkészült hirdetés, mennyire lett versenyképes az ajánlat, és az előre megbeszélt formában került-e fel a honlapra. Az is fontos, hogy előzetesen végigbeszélte-e az ügynök az eladóval az együttműködés lépéseit.

Vevői oldalról pedig az lehet a fontos, hogy mennyire figyel az ügynök az igényekre, milyen ajánlatokat ad, hány bemutatóra viszi el az ügyfelet, és mennyire mutatja be a környéket.

Azt is bátran meg lehet kérdezni, hány ingatlant adott már el az ügynök, mióta foglalkozik közvetítéssel, és milyen háttér van mögötte.

Január: erős kezdés

A Duna House legfrisseb adatai szerint egyébként erősebben kezdett az idei év a tavalyinál, miután 2013 januárjában 8,7 szézalékkal kevesebb tranzakció történt, mint idén az első hónapban. Az év első három hete még ennél is nagyobb ingatlan adás-vételi darabszámot sejtetett, de ez a folyamat az utolsó héten látványosan lelassult.

A lassulás hátterében a forintgyengülés áll, amely mind eladói, mind vevői oldalról befolyásolta a szereplőket. A devizában eladósodott eladóknak nem kedvez a gyenge forint, ugyanis a hitel végtörlesztésének összege jelentősen emelkedik. Vevői oldalon a hitelt felvevők bizonytalanodtak el a Jegybank lehetséges válaszreakciói miatt, mivel kamatemelés esetén más feltételekkel juthatnak forráshoz. Számukra lehetséges alternatívát jelenthetnek olyan banki termékek, amelyek akár 10 éves fix kamatperiódust kínálnak, vagyis mentesülnek a hasonló kamatkockázatoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik