Üzleti tippek

Az áramszámlán is sokat spórolnak a cégek

A válság pozitív hozadéka, hogy energiatudatosabbá váltak a kkv-k, de ezzel együtt még bőven akadnak területek, ahol figyelmetlenség miatt pörög a villanyóra. Ráadásként most az áramszolgáltató-váltással is tovább vághatják a kiadásaikat.

Az Üzleti tippek korábbi felmérése is megerősítette, hogy számos más terület mellett az áramkiadásokon is sokat spórolnak a társaságok. A tavalyi kutatás adatai szerint a kkv-k több mint 40 százaléka fordít kevesebbet az energiára, és ez a terület adja náluk a legjelentősebb megtakarítást. A válaszadók nagyjából negyede jelölte be, hogy a kényszerű spórolásban a legnagyobb tételt a bér- és létszámcsökkentéssel érték el.

A gazdasági nehézségre további gyakori reakció a beruházások és fejlesztések elhalasztása, amely a megkérdezettek 17 százalékánál volt jellemző. A kkv-k majdnem tizede pedig a beszállítói kör felülvizsgálatával próbálta visszavágni a kiadásait.

A vállalkozások nagyobb energiatudatosságára mutatja az is, hogy a beszerzéseknél megnézik a megvásárolni kívánt eszköz áramfogyasztását. Ebben segítenek az Európai Unióban kötelező energiacímkék is: G a legpazarlóbb, A++ pedig a legtakarékosabb kategóriát jelenti. Ezekre a címkékre mindenképpen megéri figyelni, hiszen a magasabb energiaosztályú termékekkel is jelentősen csökkenthető az áramfogyasztás.

A felmérésben a válaszadók több mint 15 százaléka jelölte be, hogy a beszerzéseik során döntő tényező az adott eszköz energiafogyasztása. A résztvevők több mint 28 százaléka pedig azt válaszolta, hogy ez a szempont „nagyon fontos számukra, és szinte mindig figyelembe veszik”. 29 százalék nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen figyelnek erre.

Ha ezeket összesítjük, akkor pozitív eredmény, hogy a kkv-k majdnem háromnegyedénél megjelenik az energiatudatosság. A másik oldalon viszont a válaszadók 10 százaléka jelölte be, hogy vállalkozásuknál a beszerzéseknél ez egyáltalán nem fontos, és a cégek több mint 16 százaléka csak néha nézi meg a kiszemelt nyomtató, fénymásoló vagy számítógép energiafogyasztását.

Energia24-tippek

Korszerűtlen hőszigetelés és standby üzemmódban működő irodai eszközök – ezek is gyakran feleslegesen megnövelik az áramszámlát. A témában olvassa el a szakértő tanácsait!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik