Üzleti tippek

Áramzabáló gépek – Tippek a kisebb villanyszámlához

Éjjelre is bekapcsolva hagyott laptopok, nyomtatók, néhány égve felejtett villany. Kinek ismerős?

„Az energiatakarékossági beruházások mellett már önmagában az odafigyelés is sokat segíthet, hogy mérsékeljék a cégek a felesleges energiafogyasztást” – mondta az FN24-nek Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője. A leggyakoribb hiányosságok között a korszerűtlen hőszigetelést és a standby (készenléti) üzemmódban működő irodai eszközöket említette.

Ne az utcát fűtse!

„Hűtés-fűtés, használati melegvíz” – nagyon gyakori, hogy itt szökik az energia a lakossági fogyasztóknál és a cégeknél is. A szakértő kiemelte: bármilyen korszerű berendezés megvásárlásán is gondolkodik az adott társaság, az első lépés mindenképpen a hőszigetelés rendbetétele. Addig ugyanis pénzkidobás bármilyen hűtés/fűtés-korszerűsítés, hiszen „egy, de akár két egységgel nagyobb gépet kell venni, feleslegesen”.

Megfelelő hőszigeteléssel akár felére csökkenthető a fűtési költség, különösen, ha a kiindulás a „nulla hőszigetelés” volt. További előny, hogy nyáron kevésbé melegednek át a falak, így a hűtésre is kevesebbet kell költeni. A beruházás rövid időn belül, néhány év alatt megtérül.

Figyeljen a méretre!

Előzetesen mindig mérje fel – akár szakértők segítségével –, hogy a meghatározott feladathoz mekkora gépbeszerzés, beruházás az optimális. Ha túl nagy gépet vásárolnak, az duplán – a beszerzésnél és az energiafogyasztásnál is – felesleges költségnövekedést jelent.

Nézze meg az energiacímkét!

Készülékvásárlásnál vegye figyelembe, hogy az adott eszköz melyik energiaosztályba tartozik. Már egy-egy kategóriával magasabb készülék megvásárlása is jelentős energia megtakarítással jár.

Az energiaosztályok G-től kezdődnek, és az A++ a legmagasabb kategória. Ez utóbbinál egy 1992-es, átlagos készülékkel összehasonlítva kevesebb, mint 30 százalékos a fogyasztás. Az A+ a „régi géphez” képest 30-42 százalékot, az A jelű pedig 42-55 százalékos fogyasztást jelent.

Tipp: A csomagoláson az átlagos fogyasztást is fel kell tüntetniük a gyártóknak, illetve emellett érdemes rákérdezni a standby-fogyasztásra is.

Trükkös számítógépek: hiába kapcsolta ki, mégis fogyaszt áramot

Az Energia Pont irodavezetője elmondta: lakossági felmérések szerint a standby-üzemmód évente kéthavi villanyszámlát (háztartásonként akár 2-szer 9 ezer forintot) is jelenthet. A számítógépeknél úgyis számolhatunk, hogy ez gépenként havonta 200-300 forint is lehet. Ez pedig 50 munkaállomás esetén elérheti havonta a 10-15 ezer forintos pluszfogyasztást.

Energia24-tippek

A munkanap végén kapcsolják ki a számítógépeket, nyomtatókat és a fénymásolókat is. Ehhez a legjobb megoldás, ha olyan elosztókat használnak, amelyek lekapcsolhatóak. Ellenkező esetben ugyanis a gépek még akkor is fogyasztanak valamennyi áramot, ha látszólag kikapcsolták azokat.

Kerüljék, hogy standby-üzemmódban maradjanak az irodai eszközök.

Az is gyakori hiba, hogy a munkavállalók csak kilépnek a profiljukból, és bekapcsolva hagyják a számítógépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik