Üzleti tippek

Így is megúszhatja az eho-fizetést

Jövőre kiterjeszti a kormány az eho-mentességet az életbiztosítások kamatjövedelmeire is.

A változást fontos lépésnek tartja az Ernst &Young tanácsadó cég adópartnere, aki szerint ez akár újra helyzetbe hozhatja a befektetésekhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosításokat.

Pálszabó Tibor a Gazdasági Rádiónak elmondta: az adótörvénycsomagba bekerült módosítás elsősorban a hosszú távú befektetési formák közötti versenyt érinti. Itt a unit-linked biztosításokkal és a tartós befektetési számlákkal kapcsolatos szabályokat érdemes összehasonlítani. Ezek eléggé jól összesimultak az elmúlt évben, a közöttük lévő leglátványosabb különbség az, ami most bekerült a javaslatba.

Ezt olvasta?

“Amikor tavaly augusztustól bevezették a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást a kamatjövedelmekre, akkor biztosították, hogy a befektetési jegyek visszaváltásából származó jövedelem (bár ez is kamatjövedelem) eho-mentes. Abban az esetben, ha olyan befektetési alapról van szó, amely legalább 80 százalékban államkötvényeket tartalmaz. Ez a szabály a unit-linked biztosításokra eddig nem volt érvényes. A tervezet alapján viszont jövő évtől már ezeknél a termékeknél is érvénybe lép a mentesség” – összegezte a szakértő.

Pálszabó Tibor szerint az adótörvénycsomag összességében nem hoz drasztikus változásokat, a módosítások sokkal inkább a korábbi adójogszabályok hatékonyabb működtetését szolgálják. „Nyilvánvalóan a családi adókedvezmény kiterjesztése lesz a legnépszerűbb és a legköltségesebb változás. A többi lépés inkább a már meglévő szabályok csiszolását jelenti” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik