Gazdaság

Húsbavágó, hogy elmarad az áfacsökkentés

husuzem(210x140)(2).jpg (húsüzem, )
husuzem(210x140)(2).jpg (húsüzem, )

Folytatódhat a húsipari vállalatok leépülése a Hússzövetség elnöke szerint.

Csalódottak az ágazati érdekképviseletek, miután a kormány által jóváhagyott adótörvény-tervezetből kimaradt az élelmiszeripari áfacsökkentés, de bíznak abban, hogy a törvény tárgyalása során még bekerülhet a javaslat a végleges verzióba. Az ágazati szereplők szerint értelmezhetetlen a hatósági ár a hústermékeknél – írta a Napi Gazdaság.

Keddi számában az üzleti lap idéz több érdekképviseleti vezetőt is, akik szerint az áfacsökkentés a jelenlegi piaci helyzetben biztosan eljutna a fogyasztókhoz. A laikus közönség szakmaiatlan ijesztgetése az, hogy a csökkentés hatását teljesen lenyelné a kereskedelem, mivel akkora árverseny van a piacon, hogy ezt egyetlen kereskedő vagy feldolgozó sem tehetné meg – mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Nem tudták értelmezni Rogán felvetését

Áfacsökkentés nélkül folytatódik a legálisan működő húsipari vállalatok leépülése, ez pedig a kormány által támogatott sertésstratégia megvalósítását is ellehetetleníti – emelte ki Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a Bonafarm vállalati kapcsolatok igazgatója.

Nem a terméklánc végét, hanem a fogyasztó szempontjait kellene elsődleges fontosságúként kezelni – mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezetője. Az érdekképviselet ragaszkodna ahhoz, hogy az élőállatok áfája 10 százalék alatti, lehetőleg 5 százalék legyen – hasonló mértékű, mint az európai versenytársaknál. Az érdekképviseletek egyelőre – részletek hiányában – nem tudják értelmezni Rogán Antal hatósági árral kapcsolatos felvetését.

Hatósági árat olyan szektorokban szoktak alkalmazni, ahol egy közel vagy teljes monopolhelyzetben lévő szolgáltató extraprofitra tehet szert az árszabása révén, ám ezek közül egyik feltétel sem igaz a húsiparra, sőt az ágazat évek óta veszteséges – mondta Éder Tamás.

Bárány László szerint a csirkehús esetében nem számon kérhető a hatósági árak bevezetése, mivel azt több úton is el lehet juttatni a fogyasztókhoz. Nem is foglalkoznék a hatósági árképzés ötletével, mert teljesen kivitelezhetetlen – tette hozzá az üzletember.

Menczel Lászlóné, a terméktanács titkára úgy fogalmazott: a részletek ismerete – a hatálya alá vonni tervezett termékkör, a működés mikéntje – nélkül a terméktanács nem tud véleményt alkotni, de piacgazdasági viszonyok között egyelőre nem látja, hogyan lehetne ezt megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik