Üzleti tippek

Tarolhatnak az életbiztosítások: a munkavállaló is jól jár

Új lendületet vehetnek a béren kívüli juttatásként nyújtott unit-linked biztosítások – írja a Napi Gazdaság.

A jövő évi adótörvénycsomagban az új szabályozás ugyanis megszüntetné, hogy a szerződésmódosítás adófizetést eredményezzen.

Egy kiskapu miatt ezeket a konstrukciókat eddig adómentesen lehetett adni. A munkáltató kötötte meg a szerződést, és a munkavállaló javára a díjfizetést is átvállalta. Ez azonban csak akkor működött, ha a szerződést nem módosították. Ha mégis ez történt, akkor a munkavállalónak visszamenőleg meg kellett fizetnie a biztosítási díj után a jövedelemadót és a járulékot.

A módosításhoz már az is elég volt, ha a dolgozó felmondott vagy elbocsátották, és a munkáltató már nem fizette a díjat. A munkavállaló ekkor választhatott: vagy elbukja a jellemzően 10 éves biztosítást, vagy maga fizeti a díjat és az adóterheket – összegzi a napilap.

A mostani javaslat szerint a szerződésmódosítás önmagában még nem jelentene adófizetést. Ez csak akkor valósulna meg, ha a biztosítást felmondják vagy feltörik.

Mit tudnak a unit-linked életbiztosítások?

Ezek a befektetési egységhez kötött életbiztosítások a vegyes életbiztosítások szolgáltatásait (kifizetés halálesetkor vagy a lejáratkor) ötvözik a befektetési alapokkal.

A konstrukció lényege, hogy a szerződő által befizetett díjakat a biztosító által felkínált és a szerződő által kiválasztott befektetési alapokhoz hasonlító eszközalapokba fektetik.

Forrás: felugyelet.mnb.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik