Üzleti tippek

Az amerikai patthelyzetre figyelnek a befektetők

Az elmúlt hét végéig nem sikerült feloldani az amerikai költségvetési patthelyzetet. Az USA-ban tehát továbbra is egyre korlátozottabban működik az államigazgatás és a szövetségi költségvetésből finanszírozott intézmények. A forint egyelőre stabilan tartja magát.

A tengerentúli leállás kézzelfogható következményei közé tartozott múlt pénteken az is, hogy elmaradt az esedékes makrogazdasági statisztikák (munkanélküliségi ráta, mezőgazdaságon kívüli álláshelyek számának változása) közzététele. Egyúttal fenyegetően közeleg (a Treasury becslése szerint október 17-ére várható) az adósságplafon elérése, amelynek módosításáról szintén nincs még megegyezés – összegzik a CIB szakértői.

Mindezek ellenére pénteken már túlsúlyba kerülhettek a főbb piacokon azok a befektetők, akik szerint a költségvetési helyzet csak növelheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elszántságát, hogy a monetáris program fenntartásával segítse a helyzetet. Ezzel pedig csak még vonzóbbá teheti az amerikai állampapírokat és közvetve a részvényeket, illetve a kockázatosabb külföldi eszközöket.

Mit mutattak az árfolyamok?

A pénteki kereskedés során irányt váltott a fő devizapár, az euró-dollár keresztárfolyam: a piacnyitáskor a megelőző zárás közeléből, kevéssel 1,3630 alól induló árfolyam már a délelőtt folyamán is lefelé tartott, majd a késő kereskedési órákban még jobban felgyorsulva zárásra egészen 1,3550-ig hullott vissza. Eközben a 10 éves amerikai állampapír hozama az elmúlt három hónap átlaga alá süllyedt, megközelítve a 2,6 százalékos szintet.

A globális kockázatvállalási hajlandóság is erősödött, és a már több napja nyomás alatt álló fejlett részvénypiacokon pénteken már minden főbb index nyereséggel zárta a kereskedést. A napi emelkedés mértéke széles sávban szóródott: a FTSE100 esetében a 0,1 százalékot sem érte el, de a Euro Stoxx és a CAC40 esetében megközelítette a 0,9 százalékot. Néhány kisebb index 1 százalék fölötti növekedést mutatott, míg New York piacain 0,5-0,9 százalék közötti emelkedés volt jellemző.

Az Egyesült Államok költségvetési helyzetével kapcsolatos aggodalmak továbbra sem kerülnek le a befektetői napirendről, hiszen megállapodás továbbra sincs. Emiatt a költségvetési intézményi kör napról napra kiterjedő lebénulása és a kifizetések miatt gyengülő keresleti oldal folyamatosan növeli a veszteségeket. Az adósságplafon-probléma kapcsán felmerülő esetleges csődhelyzet (az államadóssághoz kapcsolódó kamatfizetési késedelem) valószínűsége az eddig tapasztalt késlekedés ellenére továbbra is alacsonynak tekinthető. A potenciális kudarc viszont annál súlyosabb belföldi és nemzetközi következményekkel járna.

Frissítés: Barack Obama amerikai elnök október 17-én, csütörtök hajnalban aláírta azt a törvényt, amely az adósságplafon megemelésével elhárítja az államcsőd kialakulásának veszélyét és feloldja a szövetségi kormány részleges bénultságát

Stabilan figyeli a nemzetközi eseményeket a forint

A magyar fizetőeszköz az elmúlt kereskedési hét vége felé viszonylagos stabilitást mutatott, enyhe negatív korrekcióval. Az EUR/HUF-keresztárfolyam a csütörtöki záráshoz és a pénteki nyitáshoz viszonyítva is enyhén magasabban, de valamivel a 297-es szint alatt fejezte be a hetet. Hétfőn délelőtt 11 óra körül a 296,80-as szintnél állt az euróval szemben.

Sokat segítenek az uniós források

A hazai deviza a nemzetközi pesszimizmushoz és gyenge kockázatvállaláshoz képest stabilnak mondható. Mindezt a korábbi felfüggesztések után gyors ütemben és relatíve nagy mennyiségben beáramló uniós források is segíthetik. Más jelentős piacmozgató potenciállal bíró hazai hír nem bukkant fel, bár a folytatódó a költségvetési tervezéssel kapcsolatos hírek és kommentárok továbbra is fontosak. Ami a monetáris politikát illeti, pénteken Pleschinger Gyula, a monetáris tanács (MT) tagja úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat közelít ahhoz a 3-3,5 százalékos szinthez, amit a jegybankelnök korábban a kamatcsökkentési ciklus lehetséges végének jelölt meg. Ezzel együtt hozzátette, hogy természetesen minden MT-tagnak saját véleménye van a ciklus végéről.

Erre figyeljünk

Ma hazai részről a szeptemberi államháztartási adat előzetes verzióját teszik közzé. Fontos, de várhatóan gyenge piacmozgató hatással bíró adatról lesz szó – vélik a CIB elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik