Gazdaság

Szívszorító következmény, vagy futó epizód?

Ilyen ellentétes jelzőket aggatott Obama illetve Kerry arra a tényre, hogy az amerikai szövetségi kormány működését részlegesen le kellett állítani.

Nem tudtak megegyezni

Barack Obama elnök az amerikai szövetségi kormány részleges leállásának az átlagemberek életére gyakorolt “szívszorító” hatásait hangsúlyozta szombaton, miközben külügyminisztere, John Kerry egy kelet-ázsiai csúcstalálkozón arról győzködte az Egyesült Államok partnereit, hogy a költségvetési huzavona csupán egy “futó politikai epizód”.

AZ elnök szívszorító példákkal ecsetelte, mekkora gond

Obama szokásos heti rádióbeszédében néhány olyan amerikai személyes megpróbáltatásait mesélte el, akik a leállás miatt nem tudtak hozzáférni kormányzati szolgáltatásokhoz, vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket. Az amerikai elnök azt mondta: több mint 30 ezer “szívettépő levelet” kapott az utóbbi néhány napban, és biztos benne, hogy “a republikánus képviselők is hasonló történeteket hallanak”.

Obama ismét arra szólította fel a republikánusokat, hogy előfeltételek nélkül fogadják el a költségvetés-tervezetet a képviselőházban, és ezzel vessenek véget az immár ötödik napja tartó leállásnak.

Ezért bénult meg részlegesen z amerikai kormány

Az amerikai szövetségi kormány annak következtében bénult meg részlegesen, hogy a kongresszus az október 1-jén elkezdődött új pénzügyi év kezdetére nem tudott megállapodni egy ideiglenes büdzséről sem.

A republikánusok a megállapodást ahhoz a feltételhez kötik, hogy fosszák meg a finanszírozási forrásoktól a Barack Obama által 2010-ben elfogadtatott egészségügyi törvényt. Ezt a demokrata többségű szenátus és a Fehér Ház elutasítja, mivel az egészségügyi reform az elnök politikai programjának egyik legfontosabb pontja.
A bajokat tetézi, hogy az Egyesült Államok október 17-én eléri a 16,7 ezer milliárd dolláros államadósság-limitet, így ha a republikánusoknak és a demokratáknak addig nem sikerül megegyezniük annak megemeléséről, akkor technikai államcsődbe jut a világ legnagyobb gazdasága.

Így jött be a képbe Kerry

A leállás miatt Barack Obama kénytelen volt lemondani egyhetes kelet-ázsiai körútját is. Az őt helyettesítő John Kerry külügyminiszter szombaton az indonéziai Bali szigetén arról győzködte partnereit, hogy a költségvetési huzavona és a kormányzat megbénulása csupán a washingtoni belpolitika “egy futó epizódja”, és egyben “az amerikai demokrácia erősségének példája”.

A történtek semmi sem változtatnak az Egyesült Államok Ázsia iránti elkötelezettségét, illetve regionális és globális felelősségvállalását illetően – hangsúlyozta Kerry az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) találkozóján.

Elemzők szerint

Obama távolmaradása a jelenlegi helyzet fényében ugyan érthető, de jelentősen ronthatja az Egyesült Államok kelet-ázsiai megítélését és pozícióját, és az egyre komolyabb hatalmi ambíciókkal rendelkező Kína malmára hajthatja a vizet a térségben.

Obama október 6. és 12. között Indonéziát, Bruneit, Malajziát és a Fülöp-szigeteket kereste volna fel. Az APEC-találkozó mellett részt vett volna a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) kelet-ázsiai csúcstalálkozóján is, ahol szintén Kerry fogja helyettesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik