Üzleti tippek

Megint ütik az OTP-t – Eddig az nyert, aki nem pánikolt

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató után pénteken újabb OTP-vezető borította a parkettre a bankpapírjait. Az XTB elemzője szerint a gigaeladások mellett sem érdemes elfelejtkezni arról, hogy a bankrészvények fundamentális alapon legalább 5 000 forintot érnek.

„Ha nyugatra, a fejlett piacok irányába tekintünk, akkor szinte naponta előfordul, hogy egy-egy nagyobb szereplő megválik a ‘szeretett’ papírjaitól. Egy ilyen döntés viszont a kisebb méretű, kevesebb szereplős magyar piacon érthetően jóval nagyobbat üt. A nyugati példáknál általában nem kell annyira izgulni, ha egy nagybefektető kiszáll, hiszen két-három jön a helyére. Az OTP esetében viszont nagy kérdés, hogy ki tölti be a parketten azt az űrt, amit Csányi Sándor hagyott maga után” – összegezte az XTB brókercég vezető elemzője.

Soós Róbert szerint az elmúlt két hét tanulsága, hogy az jött ki jól az OTP-sztoriból, aki nem engedett a pániknak, nem adta el a részvényeit, vagyis nem haladt tovább a „csordával”. Fundamentális szemszögből a vállalatértékelési modellek alapján ugyanis az OTP-részvények érteke eléri vagy meg is haladja az 5 000 forintot.

Frissítés: A bankpapírok árfolyama hétfőn 4,14 százalékkal 4 350 forintra csökkent, forgalmuk elérte az 5,9 milliárd forintot.

Egyre erőtlenebb az emelkedés

Míg 2006-ban 10 ezer feletti, 2010-ben 7 800 volt az éves csúcsárfolyam, addig idén csak 5300-ig tudott araszolni az OTP. Technikailag tehát egyre ereszkedő csúcsokat lehet látni. Az XTB vezető elemzője szerint ez korántsem meglepő, ha a meghosszabbított bankadóra vagy a devizahitelesek többkörös mentésére gondolunk. Másrészt jogos a félelem a további árfolyamcsökkenéssel kapcsolatban is, hiszen a magyar parketten bőven akad példa arra, hogy egy-egy részvény árfolyama folyamatosan sorvad.

Visszatesztelték a fair értéket

A bankpapír jegyzése 2011 óta viszonylag egyenletes emelkedésen ment keresztül. Csányi Sándor több mint 10 milliárd forintos eladásainak hatására viszont az árfolyam hirtelen 3 nap alatt a féléves mélypontjára süllyedt. Azóta viszont a technikailag fair értéket (ez a 200 napos mozgóátlag) már visszatesztelte a papír. Soós Róbert úgy véli, hogy ezt a felpattanást kis kockázattal lehetett megjátszani, hiszen a több mint 20 százalékot esés után szinte törvényszerű volt a korrekció.

A devizahitelesek mentése sújtja a forintot is

A fentieken kívül a tervezett devizahiteles mentőcsomag és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság is nyomja az OTP-t, illetve a teljes hazai pénzügyi szektort is. Emiatt alulteljesítő a forint is a régiós devizákkal szemben. Az XTB szakértője szerint a devizahiteles mentéssel kapcsolatban negatív meglepetés esetén a forint az euróval szemben akár megcsípheti a 300-as árfolyamot is. Ha viszont a lehetőségekhez képest befektetőbarát, bankbarát a megoldási terv, akkor 292 közelébe is visszasüllyedhet a jegyzés.

Nyesnek-e az eurókamaton?

A múltban már többször bebizonyosodott, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke akár pusztán kommunikációval is képes javítani az euró helyzetén. Soós Róbert szerint az európai közös pénz nincs most olyan rendkívül negatív szinten, hogy a jegybanknak újabb muníciót kellene ellőnie. Jelenleg fél százalékon áll az EKB irányadó rátája.

Szükség esetén az XTB vezető elemzője szerint Draghi a kamatvágás helyett „lájtosabb intézkedések” mellett dönthet. Ilyen lehet például a kkv-knak szóló hitelcsomag vagy a negatív overnight kamatok. A szakértő arra számít, hogy a most csütörtöki kamatdöntő ülésen még ki vár az EKB, és nem vág az alapkamaton.

Hallgassa meg a teljes interjút! Soós Róberttel, az XTB vezető elemzőjével Borbély Péter a Gazdasági Rádió reggeli műsorában a magyar tőzsdenyitást követően beszélgetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik