Gazdaság

Évekig tarthat a devizahitelek kivezetése

ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)
ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)

Nem a végtörlesztéshez hasonló megoldásban gondolkodik a kormány, hanem forintosításban. Vagy mégsem? Évekig tarthat a devizahitelek kivezetése. Vagy mégsem?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy a devizahiteleket ki kell vezetni, s hogy tárgyalásokat kezd majd a hogyanról az érintett hitel- és pénzintézetekkel. Korábban már több verzió is felmerült, például az árfolyamrés vagy az árfolyam-ingadozás utólagos kiiktatása.

Forintosítás? Vagy mégsem?

A Blomberg hírügynökségnek még csütörtökön azt mondta az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, hogy évekig is eltarthat, amíg a magyar pénzügyi rendszerből kivezetik a lakáscélú devizahitel intézményét. (Orbán Gábor azt is hozzátette, hogy a kormány le akarja rövidíteni a jelzáloghitelek átlagosan 11 éves futamidejét, és meg akarja akadályozni a devizahitelek “elburjánzását”.

Az államtitkár elmondása szerint “nem a végtörlesztéshez hasonló megoldásra kell számítani, az összehasonlítás erősen túlzó”. “A cél a devizahitelek forinthitelekre történő átváltása. Reálisan nézve a folyamat évekig tarthat, és ha sikerül felére csökkenteni az átlagos futamidőt, akkor már elértünk valamit” – közölte. A forintosítás azért is érdekes, mert hasonló elképzelésről írt a Figyelő online is, azonban kormánykörökből azt mondták a Népszabadságnak, hogy ez „mellélövés”.

Pénzügyi, nem jogi kérdés!

Orbán Gábor azt is mondta a Blombergnek, hogy “a kormány álláspontja szerint a lakáscélú devizahitelek kivezetése pénzügyi és nem jogi kérdés”.


Fotó: Kummer János

“Ahogyan a jogi rendszer stabilitását nem veszélyeztetheti egy rossz pénzügyi termék vagy modell, a pénzügyi rendszer biztonságos működését nem veszélyeztetheti egy rossz jogi megoldás” – emelte ki

Szerinte “a devizahitel-szerződések nem érvénytelenek, de olyan rossz termékek, amelyeknek nincs helyük a háztartások pénzügyi portfóliójában”.

Nem akarnak kockáztatni

Bár stabil a magyar bankrendszer, bizonytalan, “hogy egy külföldi tulajdonos miként reagál arra, ha egy szerződés lezárásából vesztesége keletkezik” – mondta Orbán Gábor. Szerinte ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a kormánynak ki kell segítenie a bankot, amit a kabinet nem akar megkockáztatni.

A kormány a kereskedelmi bankok mellett egyeztetni fog a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) is, mivel “elképzelhető”, hogy az MNB-nek szerepe lesz a devizahitelek átváltásában. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek megsegítése nem veszélyeztetheti mások megtakarításait vagy hiteleit.

Varga Mihály pedig azt is mondta, úgy kell kivezetni a devizahiteleket a hazai hitelpiacról, hogy a forinthitelt választók ne járhassanak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel. A Pénzcentrum szerint azonban ezt az ígéretet képtelenség teljesíteni.

Varga szerint minél hamarabb el kell intézni a kivezetést

Arra kell törekedni, hogy a lehető legkorábbi időpontban le lehessen zárni a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetésének kérdését – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak.

Senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon vagy megboruljon. Ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte túlzóak azok a becslések, amelyek szerint hirtelen majd több mint 3 milliárd eurós veszteség jelenik meg a banki mérlegekben.

Csak a lakáscélú devizahitelekről van szó

A nemzetgazdasági miniszter azt is egyértelművé tette, hogy csak a lakáscélú hitelekről van szó, a szabad felhasználásúakról nem. A nagyságrendek miatt csak lehatárolva és célzottan lehet érdemi segítséget adni – fogalmazott.

A tervezett intézkedéscsomag részleteiről a tárcavezető nem beszélt, mint mondta, ezekről fognak tárgyalni a bankszövetséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik