Üzleti tippek

Adózás: mit ne halasszunk januárra

Íme, milyen kötelező adózási teendőink vannak még az idén, és mi az, ami nem kötelező, de nyerhetünk vele, ha most elintézzük.

Összegyűjtöttünk néhány fontos (többnyire adózással kapcsolatos) tennivalót, amikről nem szabad az idén megfeledkeznünk. Ahhoz is adunk tippeket, mi az, amit nem muszáj meglépni, de érdemes még az év vége előtt fontolóra venni, mert ezzel valamilyen anyagi előnyhöz juthatunk. Az összeállításban a magánszemélyekre és a vállalkozókra is gondoltunk.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Végtörlesztés: december 30-ig lehet benyújtani az igényt

A lakáscélú devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséhez december 30-ig kell benyújtani az igénylést (és legkésőbb február 28-ig lehet fizetni). A végtörlesztéshez a munkáltató is segítséget adhat – ha ilyet tervez, célszerű még idén decemberben megvizsgálni a lehetőségeket, illetve elkezdeni az adminisztrációt.

A munkáltató a végtörlesztéshez vagy kamat (és most kivételesen adó) mentes kölcsönt adhat, vagy vissza nem térítendő támogatást. A támogatást maximum 7,5 milliós összeghatárig adhatja, akár utólag is, ha a dolgozó igazolást hoz a banktól arról, hogy már kifizette a végtörlesztést (ekkor közvetlenül a dolgozó számlájára utalhat, egyébként pedig a banknak).

Ha a munkáltató nem a teljes végtörlesztés összegét adja, jó ha meggyőződik róla, hogy a fennmaradó részt ki tudja-e majd fizetni a dolgozó. A végtörlesztéshez a munkáltatói támogatást legkésőbb 2012. február 28-ig lehet folyósítani.

Tartós befektetési számla

A tartós befektetési számláknál a kedvezményes személyi jövedelemadózáshoz feltétel a 3 vagy 5 éves lekötés. Mivel a lekötési időszak a lekötés évét követő január 1-jén kezdődik, célszerű a befektetéseket az év végéhez közeli időpontban elhelyezni – ad tippet a KPMG Adóriadó című tájékoztatójában.

Egészségpénztári juttatások

Az egyéni tagdíjbefizetés 20 százalékát továbbra is visszaigényelheti az adóhatóságtól a pénztári számlájára az egészségpénztár vagy önkéntes nyugdíjpénztár tagja (együttesen maximum 120 ezer forint értékben).

Az egészségpénztári befizetést érdemes úgy intézni, hogy az összeg még az idén megérkezzen a számlára, hogy jövőre a visszaigényelt összeggel növelt keretből költhessünk.

Aki sportolásra és fürdőszolgáltatásra, egészségügyi- és gyógyüdülésre, rekreációs (wellness) üdülésre, életmódváltozást elősegítő kúrára költené a számlán lévő pénzt, már csak az idén teheti meg, jövőre nem. Az ilyen, december 31-ig igénybe vett ilyen szolgáltatásokat jövő év június 30-ig fizetheti ki neki a pénztár.

Étkezési jegy: év végéig utólagosan is adható

A KPMG az adóhatóságtól kapott szóbeli tájékoztatásra hivatkozva írja: amennyiben a munkáltató nem használta ki 2011-re a kedvezményes adózással juttatható (havi 18 000 Ft-os) étkezésiutalvány-keretet, még az év végéig utólagosan is adhat ilyet a dolgozónak.


Fotó: Kummer János

Jövőre a cafeteriára már nemcsak 16 százalék szja-t hanem (500 ezer forint alatt) 10 százalék ehót is kell fizetni (500 ezer forint felett 27 százalék az eho). Az étkezési utalványt az Erzsébet-utalvány váltja, amely legfeljebb havi 5 ezer forint értékben adható ilyen adózás mellett. Ezenkívül a munkahelyi étkeztetésre adhat havi 12 500 forintot a munkáltató. Étkeztetésre még a Széchenyi pihenőkártyára is utalhat a vendéglátós keretre évi 125 ezer forintot.

Ügyfélkapu: ha lejár a jelszó

2012. január 1-jén közel félmillió felhasználó ügyfélkapu bejelentkezési jelszava jár le – figyelmeztet az adóhatóság. Ezért kérik, hogy ellenőrizzük ügyfélkapus jelszavunk lejárati dátumát, és amennyiben esedékes, hosszabbítsuk meg azt még a lejárat előtt, hogy zavartalanul használhassuk az ügyfélkaput.

A lejárati dátumot a magyarorszag.hu portálon, a „Saját adatok” menüpont alatt nézhetjük meg. A jelszó lejárati dátumát pedig a „Jelszóváltoztatás” menüpontban írhatjuk át. Nem muszáj új jelszót megadni (elég a régi jelszó megerősítése is), de adatvédelmi szempontból lehet, hogy érdemes.

Adófeltöltés: december 20-ig

A kettős könyvvitelt vezető (naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó) vállalkózóknak december 20-ig kell a társasági adójukat feltölteni, vagyis a várható fizetendő adó összegére kiegészíteni és erről bevallást is készíteni. Tavaly december óta már csak az éves 100 milliós árbevételi határt elérő vállalkozóknak kötelező a feltöltés.


Fotó: Berecz Valter

Tulajdonképpen elég, ha a várható fizetendő adó 90 százalékát rendezi 20-áig a vállalkozás, de kockázatos lehet pont ennyire belőni az összeget. Ha ugyanis mégis több lesz az adó, akkor a befizetett adó és a 90 százalék közötti különbségre 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki az adóhivatal.

A várható adó összegének meghatározásánál minden az eredményre ható tényezőt figyelembe kell venni. Az adóalap az adózás előtti eredmény módosítva az adóalapot növelő, illetve azt csökkentő tételekkel. Az Európai Uniótól és/vagy a költségvetéstől kapott támogatásokból csak a december 15-ig megkapott összegeket kell figyelembe venni az adóalapban.

500 milliós adóalapig kedvezményes 10 százalékos a társasági adó, e felett pedig 19 százalék. Ebből még le lehet vonni az érvényesíthető adókedvezményeket, és az év közbeni befizetéseket. A várható társasági adót csökkenti a külföldön megfizetett adó is.

December 20-ig esedékes még az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), a helyi iparűzési adó, az energiaellátók jövedelemadója, az ágazati különadó és a hitelintézetek járadékának kiegészítése is.

Akik az utolsó pillanatra halasztanák a feltöltést, azoknak nem árt tudni, hogy ha 20-án nem terheli meg a bank a számlájukat, az adóhatóság már egy nap késésre is kiszabhat mulasztási bírságot.

Társaságiadó-csökkentési lehetőség

Ha a vállalkozás társasági adóalapja várhatóan pozitív lesz, és van szabad pénzeszköze, amivel szívesen támogatná a látványcsapatsportokat, az előadóművészeti szervezeteket vagy a filmkészítőket, s egyben csökkentené az adóját, még nem késő szerződnie azokkal a szervezetekkel, akiket megsegítene – hívja fel a figyelmet a KPMG.

A nyújtott támogatás elismert költségnek (ráfordításnak) minősül az adóalapnál, plusz a számított adó 70 százalékáig adókedvezményt is igénybe lehet rá venni (a támogatás adóévében vagy a következő 3 adóévben), amit már az év végi feltöltésnél is figyelembe lehet venni. Az adókedvezménnyel tehát optimális esetben növelhető az adózott eredmény.

Veszteségelhatárolás és cégátalakítás

2012-től szigorodnak a veszteségelhatárolás szabályai. Az adózó csak az elhatárolt veszteség nélkül számított adóalap 50 százalékig jogosult a korábbi adóévek elhatárolt veszteségének felhasználására. Ugyancsak korlátozás lép életbe cégvásárlás esetén a tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett bizonyos változások miatt, illetve átalakulás esetén bizonyos tulajdonosi és tevékenységi korlátokat vezetnek be.

Ezért a KPMG azt tanácsolja, akik cégcsoportjuk bővítését, átalakítását tervezik, azok még az idén év végéig lépjenek, hogy a veszteség továbbvitelét az új szabályok ne korlátozzák.


Fotó: Kummer János

Fejlesztési tartalék

Az idei évben még felhasználható a 2005-ben képzett, a 2008-as beszámolóban lekötött tartalékként kimutatott fejlesztési tartalék (a válság miatti átmeneti rendelkezés alapján).

Tőkepótlás

A forintárfolyam jelentős gyengülése miatt érdemes odafigyelni a jegyzett tőkére azoknak a cégeknek, amelyek devizában denominált kötelezettségállománnyal rendelkeznek. Az év végi átértékelésnél ugyanis náluk jelentős összegű nem realizált árfolyamveszteség keletkezhet.

Amennyiben ez a a veszteség olyan mértékű, hogy a gazdasági társaság egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, gondoskodnia kell a tőkepótlásról – írja szintén a KMPG.

K+F: az idén még levonható az innovációs járulékból

2012-től a K+F költségeket nem lehet levonni az innovációs járulék összegéből. Viszont a 2011-ben teljesült költségekkel még csökkenthető a befizetendő járulék összege.

Szakképzési hozzájárulás

Jövőre már nem lehet a szakképzési hozzájárulás terhére fizetni a dolgozók képzését, az idén teljesült költségeket viszont még figyelembe lehet venni.

Eva ki/bejelentkezés: december 20-ig

Legkésőbb december 20-ig lehet jelezniük a vállalkozóknak, ha jövőre egyszerűsített vállalkozói adózást szeretnének választani, és a jelenlegi evások is eddig léphetnek ki az evakörből. Jövőre 30 helyett 37 százalék lesz az evakulcs, a bevételi értékhatár pedig 30 millió forintra emelkedik.

És persze ne felejtsük el a rendszeres bevallási, befizetési kötelezettségeinket se.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik