Üzleti tippek

Miért jó a cégünknek, ha kifizeti a hitelünket?

Jó lenne, ha a munkáltatója segítene a devizahitele végtörlesztésében, de nem tudja, hogyan győzze meg róla, hogy miért jó ez neki? Íme néhány tipp.

Nem tudja, hogyan győzhetné meg a munkáltatóját arról, hogy szálljon be a végtörlesztésébe? Először is mondja el neki, milyen módon segíthet. Aztán pedig sorolja fel, milyen biztosítékokat kaphat, illetve anyagi előnye származhat-e abból, ha támogatja a munkavállalóját.

Kétféle módon segíthet a munkáltatónk

Egyrészt nyújthat nekünk kamatmentes kölcsönt, ráadásul most adómentesen. A kamatmentes kölcsön maximális összege nincsen meghatározva a törvényben.

Másrészt adhat vissza nem térítendő támogatást is, adómentesen, most legfeljebb 7,5 millió forintig, akár a már befizetett végtörlesztésre is – foglalta össze a PricewaterhouseCoopers (PwC) a lehetőségeket.

Amennyiben még nem fizettük ki a végtörlesztésünket, akkor (a megfelelő banki dokumentumok alapján) a támogatást a banknak utalja a munkáltató. Már rendezett (banki bizonylatokkal alátámasztott) végtörlesztésnél viszont közvetlenül a mi számlánkra utalhat a cégünk.

A kamatmentes kölcsönt és a vissza nem térítendő támogatást is legkésőbb 2012. február 28-ig adhatja a munkáltatónk.

Miért jó a cégünknek, ha kamatmentes kölcsönt ad?

A cégek általában akkor segítik kamatmentes kölcsönnel a dolgozóikat, ha arra akarják őket ösztönözni, hogy hosszútávon maradjanak. Ez ma kevéssé jellemző, de ha nélkülözhetetlennek érezzük magunkat, ezzel is érvelhetünk.

A kölcsönt vissza kell fizetnünk, tehát a munkáltatónak mindenképpen visszajár a pénz. Erre garancia számára, hogy a visszafizetés feltételeit szerződésben kell rögzíteni.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Felmondás esetére a következő a szabály. Ha mi mondunk fel (rendes felmondással) akkor egy összegben vissza kell fizetnünk a tartozást vagy pedig az átmegy a kamatozó hitelbe. Ha viszont a munkáltató mond fel, akkor nem követelhet rajtunk kamatot – jegyezte meg a Vida Sándor munkajogász.

Miért jó a cégünknek, ha most ad kamatmentes kölcsönt?

Azért, mert most nem kell a kamatkülönbségre adót fizetnie. Mennyit adót spórolhat ezen a cégünk? Konkrét számot mondani nehéz, mert a kapott kamatmentes hitel összegétől, futamidejétől és a jegybanki alapkamattól is függ az adómegtakarítás összege.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a fennálló tartozásra járó kamatkedvezmény (jegybanki alapkamat plusz 5 százalék) 1,19-szerese utáni 16 százalék szja-t és 27 százalék ehó-t spórolhatja meg a cégünk.

Vissza nem térítendő támogatás a cafeteriában

A végtörlesztéshez adható vissza nem térítendő támogatás is adómentes (7,5 milliói forintig), ami mindenképpen vonzó a munkáltatónknak. Beépítheti a támogatást a cafetéria rendszerébe is plusz elemként. Különösen jó lehet ez a cégünknek akkor, ha egyébként átvállalja a cafeteria adóterheit. Mert így az adómentes vissza nem térítendő támogatással megspórolhatja a cafeteriára az 1,19 szeres adóalapra kivetett16 százalék szja-t. Jövőre pedig ennél többet is, hiszen akkor az szja-n felül 10 százalék ehót is kell fizetni, az ötszázezer forint feletti juttatásokra pedig 27 százalék lesz az ehó.

Kérdés persze, hogy cafeteriába építve tud-e annyi támogatást adni a cégünk, amennyit szeretnénk (figyelembe véve az átlagos cafetéria kereteket). Valószínűleg ez inkább akkor jöhet szóba, ha csak egy kicsi hiányzik a végtörlesztésünkhöz. Persze az is járható, ha fél, vagy egy évre előre kérjük a cafetéria keret terhére a támogatást. Viszont ilyenkor mindenképpen rögzítsük, mivel jár, ha év közben megszűnik a munkaviszonyunk.

Vissza nem térítendő támogatás  – nincs garancia?

A vissza nem térítendő munkáltatói támogatástól legfőképpen azért ódzkodhat a munkáltatónk, mert alapjáraton nem kap semmilyen garanciát: a támogatást „puszira” adja. Nekünk jó, hogy nem kell visszafizetnünk a támogatást, de a cégünk tarthat attól, hogy „lelépünk” a pénzzel.

Van azonban mód arra, hogy ezen a bizalmatlanságon enyhítsünk. Méghozzá azzal, ha biztosítjuk a munkáltatónkat: amennyiben kilépnénk, időarányosan visszafizetjük a végtörlesztésre kapott támogatást – adott tippet Vida Sándor munkajogász.

Ehhez polgárjogi szerződést kell kötnünk céggel, amit csak mi, munkavállalók kezdeményezhetünk. A szerződésben vállalhatjuk, hogy ha például 5 millió forint támogatást ad a cégünk, akkor 5 évig nem mondunk fel  rendes felmondással. S ha ezt mégis megtennénk, akkor időarányosan visszafizetjük a kapott pénzt. Ezzel garanciát kap a munkáltatónk arra, hogy vagy hosszabb távon is számíthat ránk, vagy visszakapja a pénzét.

Fordítva nem működik a dolog, vagyis a munkáltatónk nem mondhatja, hogy csak akkor ad nekünk vissza nem térítendő támogatást, ha megkötjük vele a visszafizetésre vonatkozó polgárjogi szerződést.

Azt sem árt tudni, hogy amennyiben ilyen szerződést köt velünk a cégünk, és később felmond nekünk, akkor nem követelheti rajtunk a támogatás visszafizetését (és ilyet a szerződésbe sem vehet bele) – figyelmeztetett Vida Sándor.

Amivel nem érvelhetünk

Sem a kamatmentes kölcsönnel sem a vissza nem térítendő támogatással nem válthat ki munkabért vagy a kapcsolódó teljesítményalapú bérelemeket a cégünk. Vagyis nem érdemes a végtörlesztéshez kapott támogatást egyfajta előrehozott fizetésemelésként, vagy jutalomként kommunikálnunk.

Sajnos olyan érveket sem hozhatunk fel, hogy például a társasági adóból kedvezményt kaphat a cégünk, ha segít a végtörlesztésben, mert ilyen ösztönzőket nem építettek be a jogalkotók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik