Gazdaság

Simor: Mielőbb le kell zárni a végtörlesztést

A magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása súlyos hiba, a devizahitelezés betiltása felesleges, a bankadó mértéke pedig káros volt – értékelte Simor András jegybankelnök a pénzügyi intézményrendszer válság utáni hazai szabályozási döntéseit.

A jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Horgony című konferenciáján tartott előadásában a negatív elemek sorolásakor a végtörlesztésről tömören csak annyit mondott: egyetlen kedvező elemet sem tud említeni azon kívül, hogy néhány nagyon gazdag ember óriási nyereségre tett szert. A kritikai észrevételek között említette továbbá a nem fizető hiteleknél megállapított alacsony árverezési és kilakoltatási kvótákat.

Voltak ugyanakkor pozitív elemek is – emelte ki Simor András, ezek közé sorolva a kamatadó eltörlését a hosszú távú megtakarításoknál, az állami garanciaszervezetek megerősítését, az árverezési moratórium feloldását, a jelzáloghiteleknél a referenciaárazás, illetve a teljes körű adóslista bevezetését.

Megoldás a devizahitelezésre

A jövőben szükséges lépések között a jegybankelnök a devizahitelezéssel kapcsolatos problémák megoldását és a vállalati hitelezés ösztönzését emelte ki.

A devizahitelezésnél a szabályozás kialakításakor meg kell oldani, hogy ne növekedjen a rendszerszintű kockázat, s azok kapjanak segítséget, akik a leginkább rászorulnak arra. Emellett a jegybankelnök szerint ennek terheit az államnak, a bankoknak és a lakosságnak közösen kell viselni. A megoldás pedig csak fokozatos (nem egyik napról a másikra történő változás) lehet, amely megvalósításakor költségtudatos lehetőségeket kell keresni.

Vállalati hitelezés beindítása

A vállalati hitelezés jelenlegi alacsony szintje a jegybankelnök által elmondottak szerint alapvetően kínálati okai vannak: a hitel drága, szigorúak a feltételek, s ez a banki magatartás a gazdaságban tapasztalható bizonytalanság egyértelmű következménye. Ahhoz pedig, hogy ez változzon, kiszámítható gazdaságpolitika kell, illetve szükséges a garanciaintézmények további erősítése.

Likviditási oldalról – annak érdekében, hogy megállítható legyen a banki források kiáramlása – a bizalom erősítésén túlmenően egy devizamegfelelési mutató bevezetése lehetne a megfelelő elem a bankoknál. Mindemellett pedig szükséges lenne, hogy ösztönözze a szabályozás a bankok közötti versenyt.

Hatékony bankrendszer nélkül nincs jól működő gazdaság

A bankok hosszú lejáratú forrásainak biztosításában a jegybankelnök szerint elsősorban a hazai megtakarításokra kellene támaszkodnia, amelynek  megfelelő eszköze lehetne a jelzáloglevél. Ezt segíthetné a jegybankelnök szerint, ha a jelenlegi specializált jelzálogbankok helyett univerzális bankrendszer működne, magyarán bármelyik pénzintézet bocsáthatnak ki jelzáloglevelet. Célszerű lenne továbbá az értékpapírosítás lehetőségeinek kibővítése.

A jegybankelnök kiemelte, hogy a bankrendszer gazdaságban betöltött szerepének helyreállításához mielőbb szükség lenne a bankadó eltörlésére, illetve megfelelő (az egyéb országokhoz hasonló) szintre csökkentésére, illetve a végtörlesztés lezárására.

Előadása végén Simor András Orbán Viktor, miniszterelnököt egyik nyilatkozatát idézte; „Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy jól működő pénzügyi intézményrendszer nélkül nincs jól működő gazdaság.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik