Üzleti tippek

Félig üres a kormány bérkompenzációs puttonya

Félig átverés az állami bérkompenzáció. Látszólag a bruttó 300 ezres, valójában csak a 190 ezres bérekig kapnának segítséget a munkáltatók.

Végre kiderült: adókedvezménnyel kompenzálná a cégeket a kormány az elvárt béremelés teljesítéséhez. A béremelésre azért van szükség, mert az adójóváírás jövő évi megszüntetése miatt jelentősen csökkennének a nettó jövedelmek.

Hogy mennyivel kell majd megemelniük a munkáltatóknak a bruttó 300 ezer forint alatti keresők bérét, azt még nem határozták meg. De azt igen, hogy az elvárt béremeléshez mennyi támogatást kapnának a cégek. Elvileg az említett bruttó 300 ezres határig. A segítség azonban már bruttó 190 ezres bérnél gyakorlatilag a nullával egyenlő. Maximális munkáltatói kedvezmény pedig csak jóval a kötelező minimálbér alatt járna. Nézzük a tervezet részleteit!

Mikor járna az adókedvezmény?

A költségvetési bizottság adótörvényt módosító javaslatában azt írják, hogy a 300 ezer forint alatt kereső dolgozók nettó bérének emeléséhez járna adókedvezmény. Méghozzá a munkáltató által fizetendő új, 27 százalékos szociális hozzájárulási adóból (ami csak annyiban új, hogy a mostani munkáltatói járulékokat átnevezik).

Az adókedvezményt csak akkor kaphatja meg majd a foglalkoztató, ha az adott hónapban minden 300 ezer forint alatt kereső dolgozónál megadta az elvárt béremelést. Zara László adószakértő szerint ez a kritérium (havonkénti önvizsgálat) meglehetősen nehézkessé teheti majd a gyakorlatot.

Nem világos például, hogy az új dolgozók (vagy munkanélküliek) felvételénél hogyan kell majd értelmezni a kötelező béremelést. Az előző munkáltató által adott keresetéhez képest kell majd végrehajtani az elvárt béremelést?

Mennyi lenne az adókedvezmény?

A kedvezményt a bruttó bér alapján kellene számítani. 75 ezer forintos bruttó bérig járna a maximális 21,5 százalékos adókedvezmény. Bruttó 75 ezer forintos kereset fölött csökkenne a kedvezmény mértéke. A tervezetben elég bonyolultan fogalmazták meg, hogy mennyivel, de „lefordítottuk” (így sem sokkal egyszerűbb): a 75 ezer forint alatti kedvezmény összegét csökkenteni kell a 75 ezer forint feletti bérrész 14százalékával. 2013-tól ennél is kevesebb támogatásra számíthatnak a munkáltatók, bruttó 75 ezer alatt már csak 12 százalékra, fölötte szintén csökkentett mértékűre.

Nézzük, mennyi kedvezményt is takar ez a nyakatekert megfogalmazás:

Ahogy a táblázatból is látszik, van itt egy kis csúsztatás. Mert ugyan a tervezet azt mondja, hogy a 300 ezer forint alatt keresők után kaphat segítséget a munkáltató az elvárt béremeléshez, 2012-ben például már bruttó 190 ezer forintnál elfogy a kedvezmény. Vagyis a 190 ezer forint felett keresők kötelező béremelését a munkáltatónak kellene állnia jövőre, amennyiben azt szeretné, hogy leglább az ennél kevesebbet keresőkre megkapja a kedvezményt. Hiszen az adóját csak akkor csökkentheti, ha minden dolgozónak megadta az elvárt béremelést.

Minimálbérre sincs maximális kedvezmény

A minimálbér jövőre terv szerint 92 ezer forint lesz. Akkor vajon miért csak bruttó 75 ezer forintos bérig jár a maximális adókedvezmény? Hiszen így a munkáltató csak jóval a minimálbér alatti bruttó bérek után kaphatna maximális kompenzációt. Vagy például úgy, ha részmunkaidősöket foglalkoztat (bruttó 75 ezer forint alatti béren).

Oldal György adószakértő ezzel kapcsolatban azt mondta, nem lenne meglepve, ha nagymértékben elterjedne a részmunkaidős foglalkoztatás.

2013-tól lesz egy új szabály is: a szakképzetlen dolgozókra minimálbér alatt csak 9 százalék adókedvezmény járna. Ez úgy hangzik, mintha a csökkentett adókedvezménnyel arra akarnák ösztönözni a cégeket, hogy legalább a minimálbért adják meg a szakképzetlen dolgozóknak.

Akinek két munkahelye van, az után nem jár

Tudni kell még, hogy amennyiben a munkavállaló több helyen is alkalmazásban áll, egyik munkáltató sem kaphatna utána adókedvezményt. Hogy miért, az nem derül ki. Az adókedvezmény igényléséhez azonban emiatt minden dolgozót nyilatkoztatni kell arról, hogy kizárólag az adott munkáltatónál vannak munkaviszonyban. Ennyit a kormány adminisztrációcsökkentési programjáról.

Az is növeli a bürokráciát, hogy az adókedvezményeket dolgozónként kell majd nyilvántartaniuk a munkáltatóknak. Számítógépes adminisztrációnál ez egyszeri kiadást fog jelenteni (a szoftvert frissíteni kell), aztán már automatikus lehet a dolog.

Arra nincs utalás, hogy a kormány melyik zsebéből veszi ki az adókedvezményre valót.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik