Üzleti tippek

Ebédjegyben adhatják az elvárt béremelést

Eddig bért csak forintban lehetett adni. Lesz viszont egy kormányrendelet, ami szerint az elvárt béremelés egy része lehet cafeteria.

Egy júliusi törvény szerint kormányrendeletben fogják meghatározni, mennyi a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértéke. Azt is leírja majd a rendelet, hogy a béren kívüli juttatás ennek keretében milyen mértékben vehető figyelembe.

Felülírják-e a munkáért munkabér elvet?

Ez magyarul azt jelenti, hogy a béremelés egy részét cafeteriában is ki lehet majd adni. Holott eddig az volt a szabály a munka törvénykönyve szerint, hogy munkabért (ideértve a béremelést is) csak forintban lehet fizetni. Munkavégzés díja nem egyenlíthető ki béren kívüli juttatással. Ez a szabály úgy tűnik nem is változik. Hogyan lehet akkor, hogy a munkabéremelés elvárt mértékébe beleszámíthat a cafeteria?

Összekeveredik a bér és a béren kívüli juttatás, kvázi helyettesíthető lesz egymással? Nem erről van szó Fata László cafeteria-szakértő szerint. Mindössze úgy kell ezt érteni, mondja, hogy a béren kívüli juttatást meghatározott arányban be lehet majd számítani a bérkompenzációba. Nem gondolja, hogy a kormányrendelet felülírhatná a munkáért munkabér alapelvet.

Kompenzáció jeligére

A kormányrendelet még nem jött ki, ezért nem tudni, mi lesz az alapelvvel. És az sem világos, hogy ez az elvárt munkabéremelésről szóló kormányrendelet hogyan lesz majd összhangban az adótörvényben beharangozott másik, a vállalkozókat segítő kormányzati kompenzációról szóló kormányrendelettel.

2012. január elsejétől szankcióval sújtják azokat a cégeket, amelyek nem biztosítják, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt kereső dolgozóik nettó bére ne legyen kevesebb (az adójóváírás eltörlése miatt), mint amennyit 2011-ben kerestek. Két évig nem vehetnek részt ajánlattevőként a közbeszerzésekben és nem kaphatnak a központi költségvetésből, valamint az elkülönített állami pénzalapokból származó támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik