Üzleti tippek

Megugorhat jövőre a vállalkozók keresete

Nemcsak a jól kereső nagycsaládos alkalmazottak járnak jól jövőre a megnövelt összegű, s minden gyermekre kiterjesztett családi kedvezménnyel, hanem a vállalkozók is. Ráadásul náluk már akár minimálbérnél és egy gyermeknél is érvényesíthető lesz a kedvezmény. Az evások nem, az ekhósok csak részben élhetnek az adócsökkentés lehetőségével.

Nem kizárólag az alkalmazottak, hanem a gyermeket nevelő vállalkozók is igénybe vehetik a családi kedvezményt – erősítette meg a FigyelőNetnek a PricewaterhouseCoopers (PwC) adótanácsadási üzletágának igazgatója Horváthné Szabó Beáta.
A vállalkozók számára ez azért is lehet fontos, mert – alkalmazottaiktól eltérően – ők nem vehetik igénybe az adójóváírást, de most egy részük kárpótlódhat a nagyra nőtt és kiterjesztett családi kedvezménnyel. Mert míg ebben az évben csak 3 gyermek után járt családi kedvezmény, addig 2011-ben már 1 gyermek után is fog járni (sőt, a terhesség 91. napjától már a magzatra is).
S ezt akkor is igénybe tudja venni a vállalkozó, ha nem túl magas a keresete. Ez azt jelenti, hogy már a minimálbéres, de legalább egy gyermeket nevelő vállalkozó nettója is nőhet, akár havi tízezer forinttal is.

Evások nem, ekhósok csak részben élvezhetik

Kérdésünkre, hogy az evásokat és az ekhosokat is érinti-e a családi adókedvezmény, Horváthné Szabó Beáta elmondta: mivel az evásoknak nincs személyi jövedelemadó kötelezettségük, így nincs mivel szemben érvényesíteniük a családi kedvezményt.

Ekhosoknál pedig csak részben érezhető a kedvezmény hatása. Ők csak akkor tudják csökkenteni a személyi jövedelemadójukat – és nem az ekho- kötelezettségüket – ha van elég összevonás alá eső jövedelmük. Így pl. a munkaviszonyból származó jövedelemre, a vállalkozói kivétre és a személyes közreműködés ellenértékére érvényesíthető a családi adókedvezmény. Azonban figyelni kell arra is, hogy a munkaviszonyos jövedelemnél adójóváírás is jár, s emiatt nem biztos hogy marad érvényesíthető családi kedvezmény. Főleg ha ez ekho-s csak minimálbérre van bejelentve.

Gazdasági döntés

Kérdés, hogy a családi kedvezmény miatt jövőre érdemes-e a vállalkozóknak növelniük a személyes közreműködésük díját. Mivel a kedvezményekkel együtt kell figyelembe venni az egyes adókat, ezért az egyéni és a társas vállalkozók is elgondolkodhatnak azon, hogy jövedelmüket milyen jogcímen számolják el jövőre – mondta Horváthné Szabó Beáta. Hiszen gazdasági döntés, hogy a vállalkozó (egyéni vagy társas vállalkozó) személyes közreműködés címén veszi-e fel a jövedelmét, vagy pedig osztalékként.

mennyit nyerhetnek a családosok?

Az adótörvény-javaslathoz készült tájékoztatóban a következő adózási előnyöket mutatták ki családosoknál (házastársak együtt, vagy pedig a kereső fél):
– Egy- és kétgyermekesek havonta és gyermekenként 62 500 forinttal csökkenthetik összevont adóalapjukat. Ez azt jelenti, hogy havonta és gyermekenként 10 000 forinttal csökken a fizetendő adó mértéke.
– A legalább három gyermeket nevelőknél az adóalap havonta és gyermekenként havi 206 250 forinttal csökkenthető, ami gyermekenként és havonta 33 000 forint adócsökkentést jelent.

A családi kedvezményt az összevont adóalapból számítják. Ebbe beleszámít egyéni vállalkozónál a személyes közreműködésre járó úgynevezett vállalkozói kivét és társas vállalkozónál a munkabér vagy a személyes közreműködés díja, de az osztalék nem. Célszerű lehet tehát a kivétet, vagy a személyes közreműködés díját olyan összegben meghatározni, hogy teljes mértékben kihasználhassa a vállalkozó a családi kedvezményt. A számításnál persze figyelembe kell venni azt is, hogy a házastárs összevont adóalapja mekkora, s hogy ő mennyit tud érvényesíteni a gyermek(ek) után járó kedvezményből.

Előnyök és hátrányok

Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár a személyi jövedelemadó csökkenthető, vagy le is nullázható a családi kedvezménnyel, de a megemelt személyes közreműködés díja után magasabb lesz a fizetendő tb is. S mivel a tb teher a foglalkoztatónál 27 százalék plusz az egyént terhelő mérték 17 százalék, s ezzel szemben csak a 16 százalék szja-t nyeri meg a vállalkozó, összességében nő a havi közterhe. Persze ennek is megvan a maga előnye, hiszen a tb-fizetésért cserébe szolgáltatást kap. Betegségben magasabb táppénzre lesz jogosult, és emelkedik a nyugdíjalapja is. Vagyis ez a befizetés nem vész el teljesen az egyén számára.

Horváthné Szabó Beáta szerint a döntésnél fontos szerepe lehet az életkornak is. A fiatalabb vállalkozót érthetően még nem annyira foglalkoztatja, hogy gondoskodjon nyugdíjas éveiről, negyven év fölött azonban már szempont lehet a járulékalap növelése.

Önmagában nem megfelelő indok

Azt is figyelembe kell azonban venni a döntésnél, hogy az adóhivatal nem fogadja el a kizárólag adóelőny miatti jövedelemátcsoportosítást. De ha az APEH megkérdőjelezi a lépést, akkor sincs baj, ha gazdasági döntés áll mögötte, azaz ha nem az adótörvényekben foglalt rendelkezések megkerülése volt a cél. Meggyőző lehet, ha a vállalkozó a nyugdíjas évekre hivatkozik a személyes közreműködés díjának megemelésekor – tette hozzá Horváthné Szabó Beáta.

A kérdés tehát az, hogy ha a vállalkozó nagycsaládos, és jól is megy neki az üzlet, hogyan dönt jövőre. Osztalékként veszi-e fel jövedelme egy részét, vagy személyes közreműködésként.

Pluszok és mínuszok

Az osztalékra jövőre már 16 százalékos lesz az szja (ez az idén még 25 százalék volt) és 14 százalék eho a közteher, vagyis az összesen 30 százalék (az idei 39 százalék helyett). Persze ahhoz, hogy az osztalékot felvegye a vállalkozó, előzőleg meg kell fizetnie a nyereség után a vállalkozói jövedelemadót vagy a társasági adót is. Ez az idén az első félévre még 19 százalék volt, a második félévre viszont már csak 10 százalék (évi 500 milliós nyereségig), jövőre pedig szintén 10 százalék lesz. Vagyis az osztalékág terhei jövőre jelentősen mérséklődnek az ideihez képest.

A személyes közreműködés terheinél viszont minimális a csökkenés. 44 százalék marad a tb (27 százalék foglalkoztatói és 17 százalék egyéni), és a többségnek 16 százalék lesz az szja (a mostani 17 százalék helyett). Ez utóbbira még 1,27-es adóalap-kiegészítést kell számolni, vagyis – összesen 64,32 százalék a közteher. Ebből lehet a személyi jövedelemadó 16 százalékát részben, vagy egészben (gyermekszámtól, jövedelemtől és a házastárs jövedelmétől függően) lefaragni.

Zara László adószakértő szerint a személyes közreműködésnél azt is érdemes figyelembe venni a számításnál, hogy annak ellenértéke, és az azután fizetendő foglalkoztatói tb (a 27 százalék) költségként leírható mind az egyéni, mind a társas vállalkozónál. Ezekkel tehát csökkenteni lehet az eredményt, és a fizetendő vállalkozói szja-t illetve társasági adót. Persze az is igaz, hogy mivel a vállalkozói szja és társasági adó jövőre már szinte mindenkinek (évi 500 milliós nyereség alatt) csak 10 százalék lesz, itt nem jelentős a megtakarítás.

családi kedvezmény 3 gyerekre 2010-ben és 2011-ben

Az adótörvény-javaslathoz készült tájékoztatóban a következő adózási előnyöket mutatták ki 3 gyermekeseknél jövőre az idei évhez képest:

– 2011-től, ha egy családban 3 kedvezményezett eltartott van, akkor havonta 487 206 forint bruttó jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, és mivel a családi kedvezmény megosztható a házastársak/élettársak között, azok keresetétől függően akár mindkét szülő mentesülhet az szja fizetése alól.

2010-ben ezzel szemben egy családi adókedvezményre jogosult 3 gyermekes szülő az adott bértömegéből maximum 55 580 forintnak megfelelő jövedelem után tud ilyen kedvezményt igénybe venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik