Üzleti tippek

Orbán bizalmasai megúszhatják

Bár a pénzintézeteket sújtó különadó mértéke a kormányzati nyilatkozatok szerint ”kőbe vésett”, a befizetői kör azonban tovább szűkülhet. Rogán Antal azt szeretné, ha nem kellene adót fizetniük azoknak a magyar biztosítóknak, amelyek az elmúlt három évben alakultak. Járai Zsigmond és Szapáry György sok tízmilliót spórolhat.

A három éven belül alakult biztosítóknak nem kell különadót fizetniük, a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító magyarországi fióktelepének azonban igen, a befektetési vállalkozóknak pedig fele annyit, mint eredetileg tervezték- ezt tartalmazza Rogán Antal most benyújtott módosító indítványa.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint figyelembe kell venni, hogy az üzletindítással kapcsolatos sajátos költségek miatt a biztosítók az induló időszakukban, rendszerint 5-8 évig veszteségesek, működésük folyamatos tőkebevonást igényel. Ennek megfelelően a különadó ellehetetlenítené az új biztosítók alapítását, illetve az induló biztosítók működését, ezzel csökkentené a piaci verseny hatékonyságát, így hátrányosan érintené az ügyfeleket.

Ezért a törvényjavaslatba bekerülne, hogy a törvény nem vonatkozik a tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző biztosítókra és a nem jelentős biztosító egyesületekre.

Ha a módosító javaslat átmegy, akkor annak egyik legnagyobb nyertese lesz a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt., amelyet többek között Járay Zsigmond volt jegybankelnök és Szapáry György, Orbán Viktor tanácsadója alapított. A társaság honlapján azt írja, hogy alig fél évvel az indulás után az új szerzésű, rendszeres díjas befektetéshez kötött életbiztosítások tekintetében a legnagyobb állománydíjat elérő biztosító lett, mely pozíciót azóta is sikerült megtartania.

Egy másik változtatás a különadóval terhelt körbe bevonná a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító magyarországi fióktelepét is.

A különadó mértékét Rogán Antal a törvényjavaslatban szereplő 5,2 helyett 5,9 százalékban állapítaná meg, amit úgy indokol, hogy a módosító javaslat a biztosítók esetében pontosítja a különadó számítási alapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik