Üzleti tippek

Élesítették az APEH vagyonadó-kalkulátorát

Ötödik nekifutásra az adóhivatal péntek délután elérhetővé tette honlapján a vagyonadó-kalkulátorát. A frissen élesített programot, s az „egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról” szóló törvény mellékletét (vagy az fn.hu kalkulátorát, avagy az APEH egy másik kalkulátorát) is használnia kell annak, aki biztosra akar menni az ingatlan vagyonadó bevallásánál.

A hatóság november közepére ígérte először, hogy az adófizetők számára elérhetővé teszi a kalkulátort. A november 15-i határidőt azonban újabb és újabb követte, végül több mint másfél hónapos csúszással pénteken debütált a program.

főbb vonalakban

– Meg kell adni majd a személyes adatokat az APEH “becsült ingatlanérték” kalkulátorának a használatához, s ezeket az APEH megőrzi 6 évig.

– Aki beregisztrál, s ezen kalkulátor által kidobott összeg után adózik, biztosan nem bünteti meg az adóhatóság, de nem kötelező ezen összeg után adózni (adózni a forgalmi érték után kell).

– A “becsült ingatlanérték” kalkulátor más összegeket dob ki, mint a weben fellelhető kalkulátorok, mert más – egyelőre nem ismert – módszertant használ, mint amazok (nem az adótörvény mellékletét).

– Az APEH oldalán is elérhető a számított érték menüpontból olyan kalkulátor, amely olyan értékeket hoz ki, mint a korábban (még tavaly nyáron) készült webes kalkulátorok. Ennek használatához nem kell a személyes adatokat megadni az apeh.hu-n sem. Ennek az adatnak a bevallási értékhatár miatt van jelentősége.

Sokan beszélnek modern korunkban az értékek zűrzavaráról, s joggal. E zűrzavar világosan megjelenik a „egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó” – Kóka János keresztapasága előtt: vagyonadó – kiszámításánál is. Beszélnünk kell ugyanis számított értékről, becsült értékről, forgalmi értékről.

A „számított érték” azért szükséges, hogy el tudjuk dönteni, egyáltalán be kell-e nyújtani bevallást. A „számított érték” az „egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról” szóló törvény melléklete szerint számított érték. (Ennek alapján működik jelenleg az fn.hu – s más internetes portálok – vagyonadó-kalkulátora, illetve megtalálható immár az APEH honlapján is.)

Ha az ezzel a módszerrel számított érték eléri a 30 millió forintot, bevallást kell benyújtani, akkor is, ha az ingatlannak csak 20 millió forint a forgalmi értéke – de adót nem kell fizetni (legfeljebb akkor, ha az adóhatóság később azt állapítja meg, mégiscsak többet ér az ingatlan, s azután a bíróság is így dönt). A törvény szövegéből viszont az is következik: ha a számított érték nem, de a forgalmi érték eléri a 30 millió forintot, bevallást kell benyújtani, s adót kell fizetni.

A törvényjavaslat magyarázata szerint „a számított érték valójában csak egy orientációs (tájékozódási) pont, szerepe arra korlátozódik, hogy az adózó ne essen mulasztásba azért, mert nincs információja arról, hogy lakóingatlana értéke meghaladja-e az adóköteles határt”.

Ezen tájékozódási pont nem esik egybe az APEH “becsült ingatlanérték” kalkulátora által nyújtott tájékozódási pontokkal, amelyek egy, még egyelőre nem ismert módszertan alapján készülnek.

A programot csak regisztráció után lehet használni. Nem kötelező a kalkulátor által kidobott becsült összeg után adózni, de a kapott eredmény „bizonylatul” szolgál az APEH felé egy esetleges vita esetén. Röviden: biztosan nem bünteti meg az adóhatóság azt, aki ezen összeg alapján adózik.

Kérdés, mennyire tud majd jogkövető lenni például azon idős ember, akinek Budapest belvárosában van egy nagy értékű lakása, nem internetezik, nem gyűjti a Magyar Közlönyöket, nem adószakértő. Ilyen és hasonló szempontokon majd az Alkotmánybíróság tagjainak kell rágódniuk.


értékek kavalkádja – áttekintés



Számított érték: A törvény melléklete szerint számított érték. Ha ezen érték eléri a 30 millió forintot, akkor már adóbevallást kell benyújtani. Nem kell viszont adót fizetni, ha a forgalmi érték – a bevalló megítélése szerint – kisebb, mint a számított érték, nem éri el a 30 millió forintot. A számított érték bizonyos értelemben becsült érték is, támpontot kíván nyújtani a forgalmi érték megállapításához. Ennek alapján működik jelenleg az fn.hu (s más internetes portálok) vagyonadó-kalkulátora.

Becsült érték: A becslés kísérlet – valamiféle módszertan szerint – a forgalmi érték megállapítására. Az APEH kalkulátora ilyen becsült értéket szolgáltat majd, s nem esik majd egybe feltétlenül a számított értékkel (ami egyébként szintén tekinthető becsült értéknek, csak hát a becslések ugye különbözhetnek).

Forgalmi érték: Azon érték, amennyit az ingatlan ténylegesen ér, amennyiért eladható.

Az APEH kalkulátorát itt érheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik