Üzleti tippek

Visszavág a Blikk a MEMÉ-nek

Tiszta vizet akart önteni a pohárba a Ringier, ezért jelentetett meg közleményt a napilapos hirdetés hatékonyságáról. A vállalat kutatási igazgatója szerint közönséget csak közönséggel lehet összehasonlítani, ezt tették ők is.

„Nem ismeri a MEME a teljes médiapiacot és saját mikrokörnyezetéből indult ki” – véli Máth András. A Ringier Kiadó Kft. kutatási igazgatóját azok után kereste meg lapunk, hogy a Blikk MTI-OS rovatában megjelentetett TV2 a 222. napon című közleményüket a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete szakmailag megalapozatlannak tartotta, amely „megtévesztő következtetéseket tartalmaz”.

“Visszautasítjuk ezeket a megjegyzéseket. A kiadónk évek óta figyeli a televíziós terület hirdetési piaci lépéseit, melyek időnként elszakadni látszanak a valós közönségadatoktól. Erre kívánt elemzésünk rámutatni, melynek lényege az volt, hogy a reklámelérésekben jelentősen csökkent a televíziós csatornák hatékonysága. A televíziós társaságok erre a megállapításra egyáltalán nem reagáltak – hiszen ezzel nehéz lenne vitatkozni – hanem a tényt kísérő ábrázolás köré kerítettek több pontból álló, azonos állítást hangsúlyozó tiltakozást.

Azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a közlemény eredeti témájához, immár a lehetőségek szerint méginkább pontos adatokkal. Ennek érdekében megnéztük, hogy 2009 októberében a tv2-n futott valamennyi kampány naponta mekkora közönséget ért el (RCH%), majd ezt vetettük össze azzal, hogy ugyanezen időszakban a Blikkben megjelenő hirdetéssel hány fogyasztót lehetett elérni.

Ezen értékelés alapján megállapítható, hogy 3696 kampánynapból (ha egy hirdetés 20 napig fut akkor annak 20 kampánynapja van) 3052 napon alacsonyabb elérést tudott a tv2 szolgáltatni a hirdető számára, mintha ugyanez a hirdetés egy nagy, országos napilapban jelent volna meg. Csupán 644 olyan kampánynap volt ami sikeresebb kommunikációt, elérést biztosított a televízión keresztül, ami az összes megjelenés alig 17%-a. Erre a tényre fontos emlékeztetni minden hirdetőt, hiszen a televízió használata mellett érdemes más, nagy elérésű médiumokat alkalmazni a valóban hatékony médiamixek kialakításához. ”

A szakértő szerint ők nem tettek mást, csupán közönséget közönséggel vetettek össze, azaz olyan adatokat hasonlítottak egymáshoz, amelyek ugyanazt mutatják. Véleménye szerint, ha a televíziók esetében az AGB Nielsen nézettségi adatai a mérvadók, el kell fogadni a nyomtatott lapok olvasottsági adatait is kiindulási pontnak, amennyiben egy-egy csatorna hatékonyságáról beszélünk.

A TV2 a 222. napon című közleményük előzménye, hogy a napilapot a kisebbik országos kereskedelmi tévécsatorna korábban több ilyen irányú elemzésben is egymáshoz hasonlította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik