Üzleti tippek

Cégvezető

A fejlődés nem más, mint egyre nagyobb és nagyobb problémákat megoldani, viszont mindig eljön az a pillanat, amikor egy vezető meglévő tudásával és képességeivel már nem képes ezekkel megbirkózni.

Volt egy olyan ügyfelem, akinek a cége már öt éve stagnált, és én már a negyedik tanácsadóként érkeztem megoldani a problémát, azaz elérni a növekedést. Korábban ennél a cégnél megjelent már egy hatékony marketing-tanácsadó is, akinek féléves munkája során az árbevétel 30 százalékot növekedett. A problémát viszont később az jelentette, hogy a cég nem tudta megfelelően kiszolgálni megnövekedett számú vevőit, teljesíteni a több megrendelést, így újabb fél év múlva megint ott voltak, ahol egy évvel korábban. Volt olyan tanácsadó is, aki lecseréltette a csapat majdnem felét, de a fluktuá-ció megnövelésén kívül más eredményt nem igazán tudott felmutatni.

Miután felmértem a helyzetet, gyorsan kiderült, hogy leginkább a cégtulajdonossal van a gond. Nem, kívülről nem látszott rajta semmi, egy jó megjelenésű, értelmes, kulturált embernek, ráadásul kiváló vezetőnek ismertem meg. A bökkenő „mindössze” az volt, hogy rendelkezett egy láthatatlan korláttal, ugyanis egy bizonyos számú beosztottnál (15 fő) többet nem tudott megfelelően kontrollálni.

Hiába vett fel egyébként több jó munkatársat, azt figyeltem meg, hogy e létszám felett megváltozott a vezetési stílusa, és egyenesen rombolni kezdett. Lerombolni mindazt, amit éppen ő épített fel. Olyan ez, mint amikor egy kezdő lovas alatt bevadul a ló. Mit csinál? Kétségbeesik, és elkezd kapaszkodni az életéért. Egy fuldokló még a megmentőjét is a víz alá húzza, és pontosan ezt teszi egy olyan vezető, aki több embert próbál vezetni, mint amennyire egyébként képes lenne.
Hogy ez miért van így? Őszintén szólva, nem tudom, de így van. Rengeteg cégnek, vállalkozásnak éppen a tulajdonosa vagy a cégvezetője a legnagyobb korlátja. (Persze ez nemcsak a cégvezetőre igaz, megtörténhet bármelyik vezető beosztású munkatárssal is.)

Ilyenkor nincs mit tenni, a cégvezetőnek el kell kezdenie saját maga tudását és képességeit fejleszteni – vagy átadni a vezetést egy nála rátermettebb embernek (ez utóbbi azért nem olyan egyszerű).

Volt olyan ügyfelem, aki még azt sem tudta elképzelni, hogy mivel is foglakozik egy gazdasági vezető (számára egyenlő volt a könyvelővel), majd a közös munkánk mellett még elolvasott néhány cégvezetésről szóló könyvet, ellátogatott egy-két menedzsmentről szóló konferenciára, üzleti előadásra, és végigcsinált egy egyéves vezetőképzőt is. A két év alatt olyan sokat változott előnyére, hogy az a mai napig is csodaszámba megy.

A titka hihetetlen motiváltsága és elszántsága volt, mert felismerte, hogy nincs más megoldás, ha cégét tovább akarja fejleszteni, és a konkurenseit maga mögött szeretné tudni. n

Kelkó Tamás
kkv-hr-szakértő
www.kelkotamas.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik