Üzleti tippek

MDF: jogalkotási selejt a Robin Hood-adó

Az MDF álláspontja szerint jogalkotási selejt a 2009. január 1-jétől javasolt, Robin Hood-adónak is nevezett, az energiatermelőket terhelő különadó előterjesztése, amit a párt a 2010-es választási kampány idejére időzített akciónak tart.

Erről Katona Kálmán, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azután, hogy a törvényhozás általa elnökölt környezetvédelmi bizottsága a keddi szavazáson nem találta általános vitára alkalmasnak a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tétele címet viselő törvényjavaslatot.

A politikus fő kifogása az volt a javaslattal szemben, hogy az előterjesztés szerint a törvény 2011. január 1-jén hatályát veszti, tehát jóformán csak egy évig állna rendelkezésre a távhőfogyasztóknak ígért támogatás. Hozzáfűzte: más okról nem lehet szó, mint hogy az előterjesztők azt akarják, hogy a 2010-es választási kampány elején a fogyasztók kapjanak levelet arról, hogy támogatják korszerűsítési terveiket, de ez a pénz végül valószínűleg a büdzsében maradna.

Katona Kálmán szerint emellett a javaslat megfogalmazása zavaros, kiérleletlen és pontatlan. Mint mondta, a sajtótájékoztatókon gyakran elhangzó 30 milliárd forint nem is szerepel benne, illetve az sem, hogy ez a becsült összeg egy évre vagy kettőre vonatkozik.

A képviselő szerint a törvényjavaslat címe is megtévesztő, mivel az energiatermelők sarcolásával és a fogyasztók támogatásával nem lehet versenyképessé tenni egy szolgáltatást. Felhívta a figyelmet: pártja szerint a távhőszolgáltatás átfogó felülvizsgálatára van szükség, amiben szerepet kaphat a Fővárosi Közgyűlésben megfogalmazott javaslat, amire még mindig nem válaszolt a minisztérium.

Kiemelte a leválás ügyét, feltéve a kérdést, hogy miért kell a lakosság egy részét egy kevéssé hatékony fűtési módra való előfizetésre kényszeríteni ahelyett, hogy megoldásokat találnának a távhőről leválás megkönnyítésére.
Másik súlyos kifogásként azt említette, hogy a különadó az alternatív energiaforrások termelőit is sújtaná, akiknek működését ösztönözni kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik